4 miliarde de dolari au ajuns în conturile ICE Dunărea

V.B.
Companii #Comerţ / 28 martie 2014

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a trimis către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) toate dosarele cu informaţii secrete despre Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea, potrivit cărora în 1990 în conturile întreprinderii erau peste 4 miliarde dolari, despre care încă nu se ştie în posesia cui au ajuns, potrivit surselor din presă.

Printre documentele trimise CNSAS, există o notă-raport semnată de Nicolae Ceauşescu şi care a dus la înfiinţarea ICE Dunărea.

În total, de la SIE au ajuns la CNSAS 297 volume. Documentele din Fondul "Operaţiuni Valutare Speciale" (OVS) - ICE Dunărea pot fi studiate, de miercuri, la CNSAS. Prin preluarea acestui fond, de la SIE, a fost întregită la CNSAS arhiva ICE Dunărea. Documentele pot fi studiate la CNSAS de cercetătorii acreditaţi şi de cei care solicită acces la documentele întocmite pe numele lor de fosta Securitate, dacă se regăsesc în acest fond. Totodată, CNSAS informează că Serviciul Român de Informaţii (SRI) i-a predat, astăzi, 1.498 dosare, însumând 3.128 volume.

Subiectul predării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea către CNSAS a stârnit o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în noiembrie anul trecut. Băsescu iniţiase o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea, dar solicitarea a fost respinsă în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ca urmare a opoziţiei prim-ministrului. Ponta a declarat atunci că iniţiativa nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, adăugând că şeful statului ar trebui să spună adevărul şi să nu "vină cu şmecherii".

Într-un final, iniţiativa lui Băsescu a fost aprobată (ca urmare a declanşării unei proceduri ulterioare), astfel că SIE a predat respectivele documente la CNSAS.

Tot în acea perioadă, preşedintele a declarat că intuieşte o presiune "uriaşă" a lui Dan Voiculescu pe premier, pentru ca arhiva ICE Dunărea să nu fie desecretizată.

ICE Dunărea a fost o firmă a Securităţii care se ocupa de comerţul exterior al ţării noastre. Întreprinderea percepea un comision de 1,4% din rulajul unei întreprinderi la export şi 1,2% în cazul importului. Toate marile întreprinderi de stat care făceau comerţ exterior lucrau prin ICE Dunărea, iar relaţia cu partenerii externi era stabilită prin firma Crescent Commercial & Maritime, din Cipru, şi reprezentanţa ei din Bucureşti, condusă de Dan Voiculescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca lucrurile sunt clare. Avem 4 feluri de bogati in Romania: cei care au folosit banii publici, care apar acum in scriptele articolului, pentru a se imbogati personal; cei care administreaza banii care au ramas, avand aceasta misiune ca angajat al SRI, fondurile venind ca investitii straine de prin Canada, SUA, Cipru, Elvetia, etc.; strainii de origine romana care au venit in Romania si au derulat afaceri la vedere; romanii care au imprumutat bani de la banci sau camatari si au reusit sa-si incropeasca afaceri de pana la 50 milioane euro - dintre ei unii sunt relativ cinstiti, ceilalti altii au folosit cu precadere mijloace nelegale, mituind politia, parchetul, justitia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb