49 de IFN-uri, pe lista neagră de la ANAF

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 11 mai 2011

49 de IFN-uri, pe lista neagră de la ANAF

Evidenţele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) arată că 49 de Instituţii Financiare Nebancare (IFN) au obligaţii restante la bugetul de stat în valoare de aproximativ 19,77 milioane lei. Datoriile IFN-urilor au scadenţă la 31 martie anul acesta. Şase dintre acestea au făcut cereri de compensare în curs de soluţionare, iar la restul de 43 de firme s-a început procedura de executare silită.

Potrivit listei, cea mai mare datorie cu scadenţa la 31 martie 2011 a fost înregistrată de "Cardinal Leasing" cu datorii de circa 3,92 mi-lioane lei, dintre care 3.169.959 lei reprezintă TVA, iar 755.615 lei sunt penalităţi. Pe locul doi în topul datornicilor IFN-uri se află "Portal leasing" cu datorii însumate de aproximativ 3,37 milioane lei, dintre care 1.886.328 lei reprezintă TVA, iar 2.984 lei este impozit pe venit din salarii. Pe locul trei se află "Dunărea IFN ", cu aproape 2,17 milioane lei, dintre care 2.165.538 sunt TVA.

Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), susţine că există posibilitatea ca raportul recent să fie eronat, întrucât au exis-tat erori în evidenţele ANAF publicate şi la raportul precedent.

Există încă o problemă legată de acurateţea cifrelor prezentate în raportul ANAF, după cum sunt de părere şi oficialii unor IFN -uri. În cazul în care firmele şi-au achitat datoriile restante mai târziu de 31 martie, acestea nu mai sunt actualizate până la următorul raport publicat.

Un exemplu reprezintă firma "Romstal Leasing" care figurează cu datorii de circa 32 mii lei şi care a depus cererea de compensare a datoriei ulterior datei respective. Ca urmare, suma restantă nu a fost ştearsă din registrul de evidenţe de la ANAF, potrivit oficialilor "Romstal Leasing".

Şi "Unicredit Consumer Financing" se confruntă cu probleme de soluţionare a datoriilor de către ANAF. Firma figurează în lista datornicilor cu suma de 6.924 lei cu scadenţa până la 31 martie anul aces-ta, din care 2.274 lei reprezintă impozitul pe venit din salarii şi 4650 lei reprezintă alte impozite şi taxe.

Potrivit oficialilor "Unicredit Consumer Financing", suma de 6.924 lei reprezintă impozitul aferent veniturilor din alte surse (ex: venituri din concursuri pentru motivarea agenţilor de vânzări) care au fost declarate eronat în cursul anului trecut, respectiv la poziţia de impozit pe venituri din jocuri de noroc. Ca urmare, în decembrie 2010 au fost depuse declaraţii rectificative (n.r. declaraţia 710) la declaraţia 100 (n.r. declaraţia obligaţiilor de plată la bugetul de stat), pentru reglarea impozitului declarat eronat şi anume: reclasificarea de la clasa impozitului pe venit din jocuri de noroc la clasa impozitului pe venit din alte surse. Astfel, oficialii "Unicredit Consumer Financing" explică de ce firma figurează în evidenţele ANAF-ului atât cu sume restante la mai multe categorii de impozite (datorită ordinii de stingere a debitelor folosită de ANAF) cât şi cu sume de recuperat, în acelaşi cuantum. De asemenea, Cristina Pieleanu, Şefa depar-tamentului financiar de la "Unicredit Consumer Financing", ne-a declarat că cererea de compensare a acestor sume a fost depusă, însă nu a fost încă soluţionată.

Pe de altă parte, cifrele existente în evidenţele ANAF sunt şi oglinda sumelor restante ale clienţilor faţă de IFN-uri.

Costin Frâncu, directorul general la "Dunărea IFN", ne-a declarat că cifrele existente în evidenţele ANAF sunt corecte, dar că datoria provine din facturi neîncasate de la diferite autorităţi locale, în condiţiile în care cifra de afaceri este realizată, cu precădere, din contracte de leasing cu autorităţi locale.

Reprezentanţii firmei "Motoractive" care apare în evidenţele ANAF cu suma de 49.570 lei neplătită, ne-au declarat că datoria reprezintă amenzi de circulaţie sau roviniete primite de utilizatorii contractelor de leasing. Potrivit reprezentanţilor "Motoractive", "cei care emit Procesul Verbal de contravenţie nu ştiu întotdeauna că trebuie să emită amenda pe numele utilizatorului şi o emit pe numele proprietarului din talon, adică Motoractive". În plus, reprezentanţii "Motoractive" ne-au declarat că sunt cazuri precum amenzile de rovinietă care sunt emise de un sistem electronic care scanează numerele maşinilor aflate în circulaţie şi emit Procesul Verbal de amendă pentru cei făra roviniete direct către "Motoractive". Pentru efectuarea plăţii, "Motoractive" contactează utilizatorul care află de amendă şi pe care o plăteşte. În caz contrar, plata amenzii este efectuată de "Motoractive" şi refacturată ulterior utilizatorului.

Anul trecut, au fost înregistrate 43 de societăţi financiare nebancare res-tante, la finalul anului trecut 68% din datorie reprezentând neplata TVA. Alte 9% din sumă au reprezentat impozitul pe veniturile din salarii, 21% dobânzi şi penalităţi, numai 0,57% fiind în contul impozitului pe profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb