Numărul certificatelor verzi tranzacţionate în primele şapte luni ale acestui an pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 83.091 unităţi, fiind cu 26,5% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Operatorului Pieţei de Energie - OPCOM, citat de NewsIn. În primele şapte luni din 2008, pe PCCV s-au tranzacţionat 65.693 certificate verzi.
Preţurile de închidere au variat, anul acesta, între 194,09 lei /certificat (ianuarie şi februarie) şi 215,34 lei/certificat (în martie, aprilie şi mai ).
Anul trecut, numărul certificatelor verzi tranzacţionate pe PCCV s-a ridicat la 95.593 unităţi, preţurile variind între 142,72 lei/certificat şi 194,09 lei/certificat.
Începând cu data de 1 decembrie 2006, a intrat în vigoare Regulamentul de organizare şi funcţionare a Pieţei de Certificate Verzi, aprobat prin Ordinul ANRE 22 din 18 octombrie 2006.
Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Producătorii primesc pentru fiecare unitate de energie electrică livrată în reţea (1 MWh), un Certificat Verde, care poate fi vândut separat de energia electrică, pe Piaţa de Certificate Verzi.
Pentru îndeplinirea obligaţiei, furnizorii trebuie să deţină un număr de Certificate Verzi egal cu cota de energie electrică din surse regenerabile de energie impusă. Preţul Certificatelor Vezi variază într-un interval stabilit prin Hotărâre de Guvern. Preţul minim este impus pentru protecţia producătorilor, iar preţul maxim, pentru protecţia consumatorilor. Pentru perioada 2005-2012 valoarea anuală minimă şi maximă de tranzacţionare a certificatelor verzi este de 24 euro/certificat, respectiv 42 euro/certificat, calculată la cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României, pentru ultima zi lucrătoare a lunii decembrie din anul precedent