Abuzul legislativ scuteşte marii restanţieri de plata a 2 miliarde de euro la stat

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2007

Datoriile Companiei Nuclearelectrica la bugetul de stat au fost şterse.

Datoriile Companiei Nuclearelectrica la bugetul de stat au fost şterse.

Statul a decis ştergerea unei datorii de 200 de milioane de lei a SC "Nuclearelectrica" SA, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, cu ocazia unui seminar pe teme economice.

"Nuclearelectrica a fost curăţată de datorii de aproximativ 200 de milioane de lei, iar compania se pregăteşte de listarea la bursă", a explicat Vosganian, precizând că procesul respectă legislaţia UE din domeniul concurenţei.

Măsura de diminuare a arieratelor bugetare a fost luată de Guvernul Tăriceanu la data de 21 decembrie 2006, cu OUG nr.128/2006, prin care compania naţională Nuclearelectrica SA, alături de alţi 33 de mari restanţieri la bugetul de stat, (care însumau datorii de circa 2 miliarde de euro), au fost cruţaţi pe motiv că "au implicaţii economice şi sociale majore, vizează interesul public şi constituie o situaţie extraordinară".

Actul normativ, elaborat de Guvernul Tăriceanu, a fost aprobat de Senat la data de 27.03.2007 (n.r rol consultativ), dar Camera Deputaţiilor, ca instanţă decizională nu şi-a dat avizul în acest sens, deşi trebuia să o facă în decurs de o lună, ne-au explicat surse din Parlament.

"Guvernul Tăriceanu nu profită de hibele legislative, ci face abuz de acestea deoarece adoptă ordonanţe de urgenţă în situaţii care nu justifică urgenţa acestora. Până la avizul Camerei, ordonanţa funcţionează , nu se justifică urgenţa acestui act, care putea fi adoptat sub forma unui proiect de lege. Ce poate să mai facă Camera Deputaţilor în acestă situaţie? Parlamentul îşi pierde controlul asupra banilor publici şi se vede în faţa faptului împlinit, prin aceste ordonanţe care au un impact puternic la buget", ne-au explicat aceleaşi surse.

La momentul adoptării ordonanţei, Executivul a motivat că s-a luat o decizie politică şi economică, care să le permită acestor companii să funcţioneze. Guvernul a explicat că datoriile au fost create ca urmare a aplicării unor politici de protecţie socială, prin menţinerea unor tarife reduse la utilităţi pentru consumatorii finali.

Comisia Europeană a "uitat" de lista celor 34 de mari datornici la bugetul de stat

Comisia Europeană trebuia să decidă în luna mai a acestui an dacă datoriile celor 34 de societăţi de stat vor fi şterse sau reduse.

Reprezentanţi ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi cei ai Consiliului Concurenţei au participat la Bruxelles, la o întrunire cu oficialii CE, în cadrul căreia s-a discutat despre ştergerea datoriilor celor 34 de societăţi de stat.

Tot în mai, Vosganian a declarat că Ordonanţa de ştergere a datoriilor va fi aplicată în funcţie de poziţia CE. "Ordonanţa va fi aplicată numai după ce va fi votată de Parlament şi va fi pusă în practică în funcţie de poziţia CE faţă de ajutoarele de stat acordate prin scutirea datoriilor", a subliniat Vosganian, precizând: "Am considerat oportun să nu aplicăm ordonanţa, ci să aşteptăm decizia Parlamentului. Legislativul a convenit să decidă după ce strategia energetică va fi prezentată".

Dana Daraban, purtătorul de cuvând al MEF, ne-a declarat că au fost notificate către Bruxelles datoriile societăţilor cărora le-au fost şterse datoriile, însă nu tuturor, întrucât nu s-au luat în discuţie toate cazurile stipulate în ordonanţă. Din cele 34 de societăţi, se pare că doar cinci au avut nevoie, pînă acum, de ştergerea de datorii, deoarece celelalte nu au lua măsurile necesare, în contabilitate, pentru demararea acestui proces.

Ştergerea datoriilor era singura soluţie pentru a nu fi declanşat falimentul respectivelor companii, ne-a explicat fostul ministru al MEF, Sebastian Vlădescu. Datoriile celor 34 de companii, la care statul român este acţionar, se cifrează la 2 miliarde de euro.

Societăţile cuprinse în OUG 128/2006 sunt: Termoelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SN a Lignitului Oltenia SA, SN a Cărbunelui Ploieşti, CN a Huilei Petroşani, Minvest SA Deva, Remin Baia Mare, Romarm SA, Cupru Min SA Abrud, CFR SA, SC Minieră Banat Anina SA, Baita SA Stei, SN pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA, Minbucovina SA, Termsal SA Tecuci, Proditerm, Moldomin Moldova Nouă SA, Termica SA Botoşani, Centrala Electrica Termoficare Braşov, Uzina Termică Calafat, Uzina termoelectrică Giurgiu, Termon Oneşti,Termoficare 2000 SA Piteşti, CET Energoterm Reşiţa, Termica Vaslui, Uzina Electrică Zalău, Enet Focşani, CET Bacău, Uzina Termică Comăneşti, Acvacalor Brad, Regia Autonomă Municipală Buzau, Termourban Olteniţa, RA Apă Canal Iaşi, RA Gospodărire Comunală Paşcani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. D-lor dar nu este echitabil.Inca de pe vremea d-lui Iliescu se practica aceasta discriminare.De ce sa nu fie sterse si datoriile IMM-urilor?De ce nu se da o amnistie generala,dupa care(luand-o toti de la zero)prin performare Garzii Financiare si a Curtii de Conturi sa se urmareasca lunar modul de plata a obligatiilor la bugetul de STAT,fara a mai inchide ochii si a mai permite cumularea masiva a acestor datorii?

    Statul adica,sanatatea,invatamantul,a sigurarile,soselele etc. "ceao"

    avut si ce au pierdut,astfel miresele imbracate in rochii noi,vor arata ca fete mari ;ia sa fie duse pe bursa si cautate pe dinti de samsari priceputi care vor sa faca treaba cu ele si nu doar afaceri cu fier vechi contra a cativa techini gauriti 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb