Achiziţiile Publice, tema celei de a treia sesiuni de consultare din proiectul "România Competitivă"

Andrei Stan
Macroeconomie / 18 iulie 2016

Dezbaterea pe tema "Achiziţii Publice" din cadrul proiectului "România competitivă" s-a concentrat pe adoptarea noului cadru legislativ în materie de achiziţii publice, prin transpunerea Directivelor UE în domeniu, precum şi pe adoptarea legii privind sistemul remediilor şi a legislaţiei secundare aferente, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei trimis redacţiei.

De asemenea, discuţiile au vizat şi soluţionarea deficienţelor din implementare cu scopul de a sprijini pregătirea şi implementarea viitoarelor contracte de achiziţii publice.

Iniţiatorii proiectului România Competitivă au pus accent, la masa discuţiilor, pe cele trei etape ale primului obiectiv avut în vedere în sectorul Achiziţiilor Publice: etapa I de planificare a achiziţiei (inclusiv consultarea pieţei); etapa II de organizare a procedurii şi atribuirea contractului; etapa III de executare şi monitorizare a implementării contractului.

Potrivit Ministerului Economiei, toţi cei prezenţi astăzi la sesiunea de consultare au fost de acord cu noua viziune a modului cum se vor desfăşura achiziţiile publice în România, impusă de noul pachet de legi adoptat de Parlament şi pentru care acum se pregăteşte legislaţia secundară şi terţiară, respectiv: simplificarea şi standardizarea procesului de achiziţii publice; migrarea către mediul online (achiziţiile publice se vor face exclusiv online începând cu 2018); mutarea accentului de la etapa de atribuire a contractului de achiziţii publice la implementarea cu succes a lui.

În urma consultării de astăzi, participanţii au la dispoziţie patru zile să trimită Ministerului Economiei (pe adresa consultare.romaniacompetitiva@economie.gov.ro) observaţiile lor punctuale sau idei de măsuri suplimentare, ţinând cont de trei aspecte: impactul asupra creşterii PIB-ului potenţial, prin intermediul capitalului, forţei de muncă sau al productivităţii; bugetarea corespunzătoare; neutralitatea din punct de vedere politico-ideologic.

La masa dezbaterilor s-au reunit reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice, Băncii Naţionale a României, Academiei Române, organizaţiile mediului de afaceri, specialişti din domeniu ai instituţiilor publice centrale.

Următoarea sesiune de consultare, cu tema Sănătate, va avea loc miercuri, 20 iulie 2016, în intervalul 09:30 - 12:30.

"Măsurile propuse pentru domeniul Sănătăţii sunt strâns corelate cu productivitatea forţei de muncă şi vor putea fi accesate începând de astăzi pe site-ul ministerului Economiei, secţiunea România competitivă", se mai arată în comunicat.

Ministerul precizează că principiile după care se vor desfăşura cele 16 consultări sunt transparenţa (printr-o comunicare constantă asupra progresului şi rezultatelor) şi reprezentativitatea (printr-o participare specifică pentru sectoarele vizate de domeniul strategic aflat în dezbatere).

"România competitivă" are schiţate liniile de acţiune pentru următorii patru ani, linii care pot primi acum, în urma consultărilor cu specialiştii din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizaţii civice, elementele de valoare adaugată şi consensul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicaţi în procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cât mai curând posibil. Proiectul 'România competitivă' este un proiect în lucru, care alături de propunerile reprezentaţilor Guvernului, ai Băncii Naţionale a României şi ai Academiei Române, aşteaptă contribuţiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea şi completarea liniilor de acţiune deja identificate, precizează comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb