Titlurile combinatului chimic "Amonil" Slobozia (simbol AMO) au fost cele mai performante acţiuni de pe bursă în ultima lună, înregistrând, în perioada 18 mai - 18 iunie, o apreciere de 147,49% (raportat la moneda europeană), până la 0,324 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de vineri.
Investitorii care au ales drept plasamente indicii bursieri, în intervalul analizat, au avut şi de câştigat, însă şi de pierdut, în funcţie de preferinţă. Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o apreciere de 8,42% în ultima lună, în timp ce indicele BET-XT, care arată modificarea preţurilor celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 5,49%. La polul opus, indicele BET, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) s-a depreciat cu 1,54%.
Tradiţionaliştii care au preferat, la 18 mai, să constituie depozite în euro la "Banca Românească" sau "Romanian International Bank" au obţinut în continuare randamente uşoare, în ciuda deprecierii monedei europene în raport cu leul. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, miercuri, un câştig de 0,54% din suma depusă.
Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la băncile comerciale, s-au dovedit mai prost inspiraţi, înregistrând pierderi uşoare la această categorie de plasament. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre "Garanti Bank", care a avut cele mai mici pierderi la depozitele în lei, de respectiv 0,16%.
Mai mult însă au câştigat persoanele care au achiziţionat titluri la fondul "BT Index", cel mai performant în perioada analizată. Acestea au raportat un profit de 6,41% în ultima lună.
Cei care au decis să îşi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat şi ei pierderi uşoare. Astfel, persoanele care nu au ales niciun alt tip de plasament au raportat o pierdere de 1,32%, în intervalul 18 mai - 18 iunie, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda europeană.
Tot pe minus au fost şi cei care au preferat, luna trecută, să achiziţioneze bijuterii şi alte obiecte din aur. Metalul galben a pierdut 2,72% în perioada analizată, în condiţiile în care preţului acestuia a scăzut la nivel mondial.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.