Acţiunile "Oltchim", jackpotul în 2011

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 ianuarie 2012

Acţiunile "Oltchim", jackpotul în 2011

De cinci ori s-a multiplicat cotaţia acţiunilor "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT) în 2011, iar cei care au făcut acest pariu au dat lovitura. Nici un alt plasament, în ţara noastră, nu a avut un randament mai bun.

La o distanţă destul de mare, acţiunile "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO), s-au apreciat cu 172,51%, anul trecut, raportat la moneda europeană, în timp ce titlurile "Sinteza" Oradea au urcat cu 118,57%.

Ministerul Economiei a decis să scoată din nou combinatul "Oltchim" la privatizare la sfârşitul lunii aprilie a acestui an.

Situaţia societăţii nu este însă una prea bună. Combinatul a anunţat că va menţine, în luna ianuarie 2012, 993 de angajaţi în şomaj tehnic. În ultimele patru luni, un număr similar de angajaţi s-a aflat în şomaj tehnic, din cauza lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru. Societatea a suspendat în luna decembrie contractele de muncă pentru aproximativ 1.000 de angajaţi

Pentru AZO, creşterile au avut loc în contextul în care "Ameropa Holding" a semnat, la finalul lunii noiembrie, o serie de înţelegeri premergătoare pentru achiziţionarea unei participaţii indirecte majoritare la "Azomureş".

Negocierile au avut loc între traderul elveţian "Ameropa Holding" şi cei doi acţionari majoritari ai combinatului chimic, "Eurofert Invest-ments" şi "Azomureş Holdings" care deţin împreună 75,87% din acţiunile AZO. Potrivit comunicatului, tranzacţia este supusă unor condiţii, printre care autorizarea corespunzătoare a Consiliului Concurenţei. "Azomureş" Tg. Mureş are un capital social de 52.603.263 lei, divizat în acţiuni cu valoarea 0,1 lei/titlu. "Eurofert Investments" New Castle deţine 56,82% din capital.

Portofoliile similare indicilor bursieri nu au fost printre cele mai fericite opţiuni de investiţie. BET, indicele celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti, s-a depreciat, în 2011, cu 20,12%, în timp ce BET -FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a scăzut cu 14,52%. BET-XT, indicele extins al Bursei, care urmăreşte evoluţia a 25 de titluri, a încheiat anul în scădere cu 16,24%.

La capitolul fonduri de investiţii, cel mai bun pariu ar fi fost pe titlurile

"OTP Obligaţiuni". Acestea au adus în 2011, un plus de 12,38%, în raport cu euro.

Tradiţionaliştii care şi-au ţinut banii în bănci ar fi obţinut un câştig de 6,75% la depozitele în lei la Banca Transilvania sau 4% la plasamentele în euro la Banca Carpatica.

Aurul şi-a mai temperat creşterea, pe final de an, şi a încheiat 2011 cu un plus de 15,35%.

Leu a pierdut 1,16% în faţa modenei euro, astfel că cei care şi-au ţinut banii la ciorap nu au avut de câştigat.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb