Activitatea din sectorul de servicii american, care reprezintă circa 70% din întreaga economie a Statelor Unite, a continuat să fie puternică în luna martie, potrivit indicatorilor publicaţi ieri de Institute of Supply Management (ISM). Indicele ISM privind activitatea din economia non-manufacturieră a înregistrat în martie o valoare de 58,3 puncte, în creştere de la 56,5 puncte în februarie. Valoarea din martie indică că activitatea economică continuă să fie în zona ce indică expansiune - nivelul de 50 de puncte separă teritoriul creşterii de teritoriul contracţiei.
Aceasta a fost a 22-a lună consecutivă de creştere pentru sectorul de servicii american. Evoluţia din martie a fost în mare parte în linie cu estimările analiştilor, care anticipau un ISM pe servicii de 58 de puncte.
Indicele ocupării forţei de muncă din servicii calculat de ISM a înregistrat de asemenea o revenire puternică, peste estimări, la 54 de puncte faţă de 48,5 puncte în februarie, reliefând evoluţia bună a angajărilor de luna anterioară. Pe primul trimestru economia americană a generat peste 1,5 milioane de locuri de muncă, iar Atlanta Fed estimează per total o creştere economică de 1,5% în primul trimestru din acest an pentru SUA.
Dobânda pe 10 ani la titlurile Trezoreriei americane (US10Y) a urcat la 2,484% de la 2,469% după publicarea raportului ISM, în timp ce indicii bursieri din SUA au avansat de asemenea solid în debutul şedinţei de ieri. Ulterior, pe fondul unor comentarii ale viitoarei vicepreşedinte Fed Lael Brainard, comentarii privind viteza restricţionării cantitative (QT) estimate să înceapă în luna mai, piaţa bursieră americană a început să corecteze avansul anterior, iar US10Y a urcat la 2,538%, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019. Brainard a spus că Fed va continua să majoreze dobânzile şi plănuieşte "să-şi reducă bilanţul într-un ritm rapid încă de la şedinţa noastră din martie". Piaţa anticipează că Fed-ul va impune un ritm de reducere a bilanţului de 1 trilion de dolari/an.
Totodată, indicele ISM corespunzător comenzilor din sectorul de servicii american a accelerat de asemenea în martie la 60,1 puncte, după ce în februarie s-a situat la 56,1 puncte. Indicele comenzilor a venit totuşi sub estimări (64,9 puncte).
În acelaşi timp, indicele preţurilor plătite de firmele americane din servicii a înregistrat o valoare de 83,8 puncte, în creştere cu 0,7 puncte faţă de valoarea de 83,1 puncte din februarie. Valoarea din martie a fost a doua cea mai ridicată din istoria sondajelor ISM, cu doar 0,1 puncte sub valoarea din decembrie 2021.
Potrivit ISM, companiile americane continuă să-şi refacă stocurile în condiţiile în care indicele stocurilor a înregistrat o valoare de 51,7 puncte în martie. Indicele sentimentului cu privire la stocuri s-a situat adânc în teritoriul negativ, la 40,2 puncte, în scădere cu 15,1 puncte faţă de valoarea din februarie. Conform ISM, indicele respectiv "indică faptul că stocurile sunt în zona de «mult prea scăzute» şi nu sunt conforme cu condiţiile curente de business" în care cererea depăşeşte capacitatea de producţie.
Companiile americane raportează că în continuare se confruntă cu probleme cu privire la capacitatea de business, probleme logistice şi inflaţie ridicată.
Problema lipsei forţei de muncă s-a atenuat uşor, conform sondajului ISM, în condiţiile în care incidenţa cazurilor de Covid-19 a început să scadă şi restricţiile au fost relaxate. Firmele mai arată că se confruntă cu o incertitudine foarte ridicată ca urmare a războiului Rusia-Ucraina, care a afectat costurile, în special pe cele cu combustibilii şi cu produsele chimice.
În privinţa economiei manufacturiere din Statele Unite trebuie menţionat că raportul aferent de la ISM publicat luni a arătat un ritm al activităţii economice în încetinire în luna martie.