Afacerişti, filantropi şi politicieni

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 31 ianuarie 2012

Cătălin Avramescu

Zilele trecute, Bill Gates, fondatorul Microsoft, a făcut o serie de declaraţii interesante despre Steve Jobs, fostul lider al companiei Apple. Rivalitatea dintre aceşti doi inventatori a fost legendară, definind industria IT peste două decenii, dar relaţiile lor au fost, cel puţin conform ultimelor dezvăluiri ale lui Gates, mai degrabă bazate pe respect reciproc. Ceea ce mi-a atras atenţia a fost însă contextul în care Gates a făcut aceste declaraţii: într-un seminar în care a vorbit mai ales despre activităţile sale filantropice.

Acest detaliu m-a pus pe gânduri. Gates a fost, la un moment dat, cel mai bogat om din lume. Abilităţile sale ca om de afaceri nu pot fi contes-tate. Însă acum se ocupă de lucruri foarte diferite. Are ambiţia, printre altele, să contribuie la eradicarea unor boli precum malaria. În acest scop a donat deja o parte considerabilă a averii sale.

Omul de afaceri şi filantropul, aşadar, pot fi două feţe ale aceleiaşi persoane. Însă ele sunt distincte. De regulă este vorba de personalităţi foarte diferite. Sunt diferite pentru că îşi au originea în impulsuri foarte distincte din natura omenească, atât de distincte încât sunt, în mod obişnuit, incompatibile.

Omul de afaceri are, ca scop dominant, maximizarea profitului individual. Desigur, un afacerist poate avea diferite alte scopuri sau pasiuni. Unul este colecţionar de timbre. Altuia îi place să călătorească. Altul poate că scrie poezii. Toate acestea sunt însă activităţi secundare în raport cu aceea care îi domină existenţa: urmărirea profitului material.

Omul de afaceri nu are alternativă. Desigur, el poate, la un moment dat, să fie dominat de alte pasiuni. Unul este patriot şi donează bani unei mişcări naţionale. Altul apreciază cultura şi finanţează o fundaţie. În balanţă, însă, profitul are prioritate. Dacă nu ar avea, omul nostru de afaceri s-ar apuca de altceva, ca ocupaţie full-time. Iar dacă nu s-ar îngriji să fie, de regulă, "pe plus", zilele în care ar putea să îşi finanţeze diferitele impulsuri "sociale" ar fi strict numărate.

Filantropul este cu totul alt gen de om. Impulsul său dominant este să îi ajute pe alţii. În ciuda a ceea ce credem mulţi dintre noi, nu trebuie să fii bogat pentru a deveni filantrop. Am cunoscut numeroşi oameni modeşti, ca stare, care făceau, cu totul anonim, acte de caritate remarcabile.

Spre deosebire de omul de afaceri, filantropul are o orientare cu totul opusă. Impulsul său fundamental este să fie, de regulă, "pe minus". Desigur, şi el poate avea scopuri punctual-egoiste. Unul e vanitos, altul face colecţie de vinuri. Însă atâta vreme cât este autentic, finlantropul este dominat nu de dorinţa de profit, ci de aceea de a-i face pe alţii să profite, chiar dacă el iese în pierdere.

Am ajuns acum la al treilea personaj din titlul nostru, la omul politic. Cine este el?

Unii îl confundă cu omul de afaceri. "Un bun afacerist - spun aceştia - poa-te fi un bun politician". Statul - continuă aceştia - este ca un fel de firmă mai mare care trebuie condusă de un bun "manager".

În realitate, mai degrabă nu. Un politician adevărat nu are dreptul să pună niciodată interesul său privat înaintea celui public. Un om de afaceri nu are dileme de acest gen. De regulă el este scutit să ia în calcul interesul public. Sigur, unii îşi imaginează că o fac. Dar asta ne arată doar cât de puţin cunosc ei despre interesul public...

Alţii confundă politicianul cu filantropul. "Un bun politician - susţin ei - se dedică ajutorării celorlalţi!". Însă există diferenţe fundamentale. Filantropul îşi ajută semenii, individual sau în grup. Politicianul este obligat să aibă în vedere binele public, ceea ce nu este chiar acelaşi lucru. Unul acţionează în virtutea benevolenţei, altul mai degrabă pe baza autorităţii, două dimensiuni care, de regulă, se exclud.

Credem că democraţia înseamnă să alegem între un politician şi un alt politician. Există însă un nivel încă mai profund al alegerii. Trebuie să alegem ce înseamnă, pentru noi, a fi om politic. Să identificăm sfera proprie a politicului.

Altfel, riscăm să alegem pe cineva care, oricât de "simpatic" sau "credibil" ar fi la nivel personal, să nu aibă nimic de-a face cu politica autentică. El poate să fie un afacerist de succes ori un remarcabil filantrop, dar tocmai datorită acestui lucru să nu aibă în comun nimic cu politica propriu-zisă. Exemple sunt câte doriţi.

Originea confuziei este în imaginaţia noastră. Concepem politica prin raportare la altceva. Credem, de pildă, că dacă Bugetul presupune venituri şi cheltuieli, potrivit ar fi un afacerist pe post de Prim-Ministru. Şi nu vedem diferenţa: afaceristul riscă propriii bani, Primul-Ministru cheltuieşte banii Publicului. Sau ne închipuim că şeful Guvernului are aceeaşi sarcină cu un lider de ONG. Şi nu vedem că există o altă diferenţă: neutralitatea, recomandată primului, neverosimilă în cazul celui de-al doilea. În cele din urmă, politicienii nu trebuie înlocuiţi cu surogate.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asculta-ti inima. Fii sincer cu propria persoana. Fa ceea ce este nevoie pentru a-ti urmari visul. Fii bun cu cei din jur. Ajuta atunci cand poti. Iubeste-i pe cei care merita sa fie iubiti si pretuieste legaturile cu cei dragi. Apreciaza toate lucrurile care ti se intampla. Zambeste. Invata din greselile pe care le faci in viata. Iarta. Si nu mai incerca sa schimbi ce nu poate fi schimbat.

    Sa nu uitam si de democratia directa, mult mai importanta decat cea indirecta, care ne-a cam inselat asteptarile. Sufragiul universal nu este decat o alta escrocherie. Nu uitati cel mai important lucru intr-o democratie este sa participi tu direct la treburile comunitatii, de la nivel local, regional, national sau planetar.Votul nu inseamna democratie...este tot un joc pentru copii. Trebuie sa devenim putin mai maturi si sa ne cerem puterea furata inapoi...nici refrendumul nu spune nimic. Ne da posibilitatea sa alegem prin da sau nu..nu si formulam principiile unei constitutii, de exemplu. Altfel exista riscul conflictelor de interese, al celor care isi scriu singuri regulile puterii.

    Democraţia în Europa a fost 'sechestrată' de pieţele financiare 'nesătule', care nu cunosc limite şi ameninţă acum drepturile umane şi politice, consideră unii participanţi la Forumul social mondial de la Porto Alegre, principalul eveniment anticapitalist internaţional, a transmis vineri agenţia EFE.

    'Democraţiile şi constituţiile europene au fost suspendate, iar cine comandă acum este (banca) Goldman Sachs', spune sociologul portughez Boaventura de Sousa Santos. Acesta crede că în Europa criza financiară a atins politica, ceea ce, în opinia sa, a condus la apariţia mişcărilor de 'indignaţi'. 

    La rândul său, publicistul spaniol Ignacio Ramonet a afirmat că în Europa, în ultimele luni 'am asistat la adevărate lovituri de stat realizate de pieţele financiare, care au înlăturat guverne alese în mod democratic, cum a fost cazul Italiei şi Greciei, pentru a-i impune pe cei agreaţi de bancheri împotriva voinţei cetăţenilor'.

    Activistul francez Bernard Cassen consideră că în prezent ne confruntăm cu 'o criză ambientală, economică, financiară şi politică' determinată de 'caracterul finit al resurselor şi de expansiunea fără limite şi fără control a unui sector financiar care nu se satură niciodată'. El estimează că unica soluţie este 'încetarea dictaturii pieţelor, care au deposedat guvernele de pârghiile lor obişnuite de acţiune şi le obligă să liniştească agenţii financiari în loc să liniştească proprii cetăţeni'.  

    Domnule Catalin; rogu-te: cum sa facem/ sa discernem pentru a-l nimeri pe politicianul cel mai potrivit?. 

    Se intampla ca tocmai citesc biografia lui Steve Jobs de Walter Isaacson, bazata pe numeroase interviuri, nu numai cu subiectul principal, dar si cu cei din anturajul sau de-alungul timpului, inclusiv Bill Gates.

    Conform biografiei, relatia dintre cei doi era opusa respectului reciproc - fiecare ridiculiza calitatile celuilalt.  

    Gates nu intelegea de ce aparenta este importanta si prezentata ca revolutionara. Ca raspuns la iMac-ul translucid albastru, de ex, Gates a vopsit in basacalie un PC in rosu, aratand ca pot face si ei lucruri inutile.  

    Jobs considera ca Gates nu creaza nimic original, doar copiaza de mantuiala si ii ridiculiza impulsurile filantropice (care lui ii lipseau cu desavarsire).  

    Dar simtul de om afaceri l-a facut pe Jobs sa inteleaga ca masele nu vor cumpara un Mac fara software scris de Microsoft (Word si Excel), iar Gates era fericit sa aiba un client in plus - la urma urmei, isi vindea produsul ambilor competitori de pe piata computerelor. Poate de aici aparenta de respect reciproc…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb