AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ENERGIE: Europa se confruntă cu un risc fără precedent de lipsă de gaze

V.G.
Internaţional / 3 octombrie 2022

Europa se confruntă cu un risc fără precedent de lipsă de gaze

Europa se confruntă cu riscuri fără precedent în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, după ce Rusia a întrerupt majoritatea transporturilor de conducte şi ar putea ajunge să concureze cu Asia pentru gazul lichid deja limitat şi scump, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie, relatează Myrtle Beach.

AIE, cu sediul la Paris, a declarat, în raportul său trimestrial de gaze publicat astăzi, că ţările Uniunii Europene ar trebui să diminueze consumul cu 13% în timpul iernii în cazul unei opriri complete a Rusiei pe fondul războiului din Ucraina. O mare parte din această reducere ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor, cum ar fi scăderea termostatelor cu 1 grad şi ajustarea temperaturii boilerului, precum şi conservarea industrială şi a utilităţilor, a spus grupul.

Vineri, UE a fost de acord să impună o reducere a consumului de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf. Foarte puţin gaz rusesc încă soseşte prin conducte prin Ucraina până în Slovacia şi peste Marea Neagră prin Turcia până în Bulgaria. Alte două rute, sub Marea Baltică spre Germania şi prin Belarus şi Polonia, s-au oprit. Un alt pericol din studiu este un val de frig de la sfârşitul iernii, care ar fi deosebit de provocator, deoarece rezervele de gaz subterane curg mai lent la sfârşitul sezonului din cauza gazului mai puţin şi a presiunii mai scăzute în cavernele de stocare.

UE a umplut deja stocarea la 88%, obiectivul său fiind să atingă 80% înainte de iarnă. AIE a presupus că ar fi nevoie de 90% în cazul în care Rusia opreşte exporturile.

Întreprinderile din Europa au redus deja utilizarea gazelor naturale, uneori abandonând activităţile consumatoare de energie, cum ar fi producţia de oţel şi îngrăşăminte, în timp ce întreprinderile mai mici, cum ar fi brutăriile, simt o reducere severă a costurilor.

Preţurile ridicate la gaz, care este folosit pentru încălzirea locuinţelor, generarea de energie electrică şi o serie de procese industriale, contribuie la o inflaţie record de 10% la nivelul consumatorului în cele 19 ţări membre ale UE care folosesc euro şi reduc atât de mult puterea de cumpărare a consumatorilor, încât economiştii prevăd o recesiune la sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor.

Guvernele şi utilităţile europene au compensat o mare parte din deficitul rusesc prin achiziţionarea de provizii scumpe de gaz natural lichefiat sau GNL, care vine cu nave din ţări precum SUA şi Qatar şi prin obţinerea unei aprovizionări sporite de conducte din Norvegia şi Azerbaidjan.

Scopul este de a preveni scăderea nivelului de stocare atât de mult încât guvernele să limiteze gazul pentru întreprinderi. Stocarea de gaze trebuie să rămână peste 33% pentru o iarnă sigură, potrivit AIE, în timp ce nivelurile sub aceasta riscă lipsuri dacă există un val târziu de frig. Nivelurile mai scăzute ar îngreuna, de asemenea, reumplerea spaţiului de stocare aal Europei pentru vara viitoare, în timp ce rezervele mai mari din conservare ar ajuta la scăderea preţurilor extrem de ridicate.

Liderii europeni susţin că reducerea gazului rusesc este un şantaj energetic care vizează presiunea asupra guvernelor pentru sprijinul lor pentru Ucraina şi sancţiuni împotriva Moscovei.

Deoarece Rusia a oprit luna aceasta fluxurile prin conducta Nord Stream 1 care trece pe sub Marea Baltică către Germania, ea şi paralela Nord Stream 2 - construite, dar niciodată operate după ce Germania a refuzat să o certifice - au fost avariate în explozii subacvatice despre care guvernele europene spun că sunt un sabotaj.

Cererea de gaz lichefiat a crescut preţurile şi a înăsprit oferta într-o măsură în care ţările mai sărace din Asia nu şi-l pot permite.

Bangladesh se confruntă cu pene de curent pe scară largă, în timp ce Pakistanul a introdus orele de lucru reduse pentru magazine şi fabrici pentru a economisi electricitate.

"Concurenţa interregională în achiziţiile de GNL poate crea şi mai multă tensiune, deoarece nevoile europene suplimentare ar pune o presiune mai mare asupra altor cumpărători, în special în Asia, iar, dimpotrivă, perioadele de frig din Asia de Nord-Est ar putea limita accesul Europei la GNL", a transmis AIE.

Criza gazelor din Europa a privat, de asemenea, ţările asiatice de numărul limitat de terminale plutitoare de regazeificare, despre care se aştepta să joace un rol major în importurile de GNL din Asia de Sud-Est. Europa a asigurat 12 dintre nave şi plănuieşte alte nouă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Incredibil,

    sefii UE ne au asigurat ca fara gaz rusesc, 

    nu o sa avem probleme,acum spun ca nu doar 

    economia sufera ci si populatia,

    Oare pana cand ne duc cu zaharelul 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb