ALERT / ACŢIONARII AU ALES NOUA CONDUCERE Titlurile Electrica, creştere de aproape 20% de la anunţul primelor candidaturi

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 22 septembrie 2014

Titlurile Electrica, creştere de aproape 20% de la anunţul primelor candidaturi

Actualizare 17:12 Electrica are un nou CA

Noul Consiliu de Administraţie al Electrica SA ar fi format din Arielle Malard de Rothschild, Victor Vlad Grigorescu, Victor Cionga, Cristian Buşu şi Michael Adriaan Maria Boersma, potrivit mai multor surse din rândul acţionarilor prezenţi la AGA de ieri.

Pe lista candidaţilor s-au mai regăsit Ovidiu Demetrescu, managing partner în cadrul companiei de asigurări London Broker, Bogdan George Iliescu, director la BRD Corporate Finance, Mihai Lazăr, Managing Director Intermediere Acţiuni din Piaţa de Capital pentru Raiffeisen Bank România, Cristian Rizea, unul dintre micii acţionari, Cristian Buşu, la propunerea SIF Oltenia SA.

Statul român i-a susţinut pe Victor Vlad Grigorescu şi pe Victor Cionga, precum şi pe Arielle Malard de Rothschild, vicepreşedintele pentru Europa Centrală şi de Est a Rothschild & Cie Banque ca membru independent.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) i-a propus pe Pedro Mielgo Alvarez şi Michael Adriaan Maria Boersma.

---

Acţiunile Electrica (EL) au urcat, vineri, la un nou maxim, depăşind pentru prima dată preţul de 13 lei/unitate, înainte de Adunarea Generală, în care acţionarii trebuie să îşi aleagă administratorii, programată să aibă loc astăzi, doar cinci din cei cinsprezece candidaţi urmând să facă parte din noul Consiliu de Administraţie.

Încă de la publicarea convocatorului pentru AGA de azi, cotaţia acţiunilor Electrica a început să urce, însă, odată cu apariţia primelor zvonuri cu privire la candidaţi, titlurile au crescut vertiginos, de la preţul de 11,07 lei/unitate, închiderea din data de 22 august, la 13,2 lei/ titlu, maximul zilei de vineri. Astfel, creşterea cotaţiei EL ajunge la aproape 20% în numai o lună.

Adrian Bărbulescu, director general adjunct la "Prime Transaction", este de părere că evoluţia pozitivă a acţiunilor Electrica a fost influenţată într-o măsură de faptul că urmează să se modifice structura Consilului de Administraţie, care, potrivit domniei sale, "poate să ducă cu gandul la un management ceva mai atent cu ceea ce se întâmplă în business-ul Electrica".

Cu toate acestea, Adrian Bărbulescu consideră că aprecierea EL a fost determinată şi de alţi factori, unul dintre ei fiind posibilitatea ca societatea să cumpere anumite active Enel. "Informaţiile spuneau că şi Electrica ar urma să participe la vânzarea de către grupul Enel a activelor din România", spune directorul de la "Prime Transaction", care apreciază că, pentru companie, acest lucru ar fi foarte bun, fiindcă îi va deschide accesul către o nouă sursă de clienţi şi, automat, de venituri şi profit.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a preţului titlurilor EL, Adrian Bărbulescu se aşteaptă la o calmare şi o consolidare a cotaţei, după atingerea nivelului de 13 lei/unitate, deoarece, potrivit domniei sale, preţul prezent a încorporat toate informaţiile care s-au vehiculat, atât cu privire la AGA, cât şi cu privire la achiziţii de active Enel.

Directorul companiei de brokeraj precizează că o nouă creştere ar fi determinată de confirmarea faptică unor evenimente speculate.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, ne-a declarat: "Încă de când s-a anunţat faptul că se va vota un nou Consiliu de Administraţie şi au apărut şi propunerile, preţul acţiunilor s-a apreciat considerabil. Un management profesionist, cu o recunoaştere şi în afară determină o mai multă vizibilitate şi un optimism în creştere din partea investitorilor care au perceput propunerile ca un eveniment pozitiv în cadrul societăţii".

Domnia sa a continuat: "Totuşi, cotaţia a fost mai influenţată şi de faptul că au apărut tot felul de zvonuri cu privire la o posibilă achiziţie de către Electrica a unor active Enel".

Marcel Murgoci se aşteaptă ca, în viitorul apropiat, preţul acţiunii să aibă în continuare o evoluţie pozitivă, deoarece, potrivit domniei sale, nu există, până acum, niciun semnal că, s-ar putea întâmpla ceva nedorit şi neaşteptat cu Electrica. Directorul de operaţiuni concluzionează: "Nu se ştie dacă acţiunile EL vor mai atinge noi maxime în urmatoarele şedinţe însă, cu siguranţă, vor fi în atenţia investitorilor".

Pe lista de candidaţi pentru CA se regăsesc Ovidiu Demetrescu, managing partner în cadrul companiei de asigurări London Broker, Bogdan George Iliescu, director la BRD Corporate Finance, şi Mihai Lazăr, Managing Director Intermediere Acţiuni din Piaţa de Capital pentru Raiffeisen Bank România, Cristian Rizea, unul dintre micii acţionari, Cristian Buşu, la propunerea SIF Oltenia SA

Statul român i-a propus pe Victor Vlad Grigorescu şi pe Victor Cionga pentru poziţia de administrator şi a anunţat că o susţine pentru poziţia de membru independent pe Arielle Malard de Rothschild, vicepreşedintele pentru Europa Centrală şi de Est a Rothschild & Cie Banque.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care a cumpărat 8,6% dintre acţiunile companiei Electrica, pentru peste 320 milioane lei (75 milioane euro), a propus, şi ea, doi candidaţi: pe Michael Adriaan Maria Boersma şi pe Pedro Mielgo Alvarez.

Candidaţii la conducerea Electrica au fost destul de rezervaţi în a-şi dezvălui planurile, puţini dintre ei oferindu-ne declaraţii.

Bogdan Iliescu a declarat, de curând, pentru Ziarul BURSA: "Eu lucrez la BRD Corporate Finance, iar noi am fost implicaţi în listare. Eu cred foarte mult în acest < equity story > care a fost prezentat investitorilor şi care ar trebui practic pus în operă".

În viziunea mea lui Ovidiu Demetrescu Electrica trebuie să se concentreze pe afacerea sa de bază, respectiv distribuţia şi furnizarea de electricitate şi, neapărat, pe investiţiile în reţele. "Acestea au, în mare parte, o durată de viaţă depăşită şi un grad mare de uzură. Cunosc compania din interior şi pot să spun că mai este loc de optimizat din perspectiva performanţei economice", ne-a spus domnia sa.

Cristian Rizea ne-a transmis săptămâna trecută: "Candidez pentru că sunt unul dintre proprietarii acestei companii, ca mulţi alţii, în urma IPO-ului care a avut loc în acest an, şi eu consider că existenţa unui reprezentant al micilor acţionari în CA Electrica arată o independenţă faţă de interesele legate de fostele companii de stat şi domeniul energetic, în special. Interesul meu este ca această companie să fie cât mai eficientă, ca să-mi aducă un profit cât mai mare aferent banilor investiţi, având totuşi în vedere poziţia strategică oferită de domeniul de activitate şi poziţia pe piaţă a companiei".

Pe lângă aceştia, se mai regăsesc pe listă şi membrii actualei conduceri, respectiv Marius Untescu, Ioan Roşca, Constantin Dinescu, Niculae Pleşa şi Rareş Ion Popescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in titlu, sugerati ca aceasta crestere ar avea legatura cu alegerile pt CA, ceea ce e cam aiurea

    ai dreptate. complet aiurea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb