Hidroelectrica, aflată în insolvenţă din luna februarie a anului trecut, a încheiat exerciţiul financiar 2014 cu rezultate-record: cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei (3,4 miliarde lei), cel mai mare profit înregistrat vreodată (1,2 miliarde lei) şi cel mai mic preţ de producţie din ultimii 5 ani (108 lei/MWh), potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
"Dacă am exclude impactul taxei pe stâlp, de aproximativ 8 lei/MWh, şi pe cel al taxei pe apa uzinată, de 21 lei/ MWh, atunci costul megawattului produs de Hidroelectrica în 2014 ar fi de doar 79 lei, reprezentând, pe departe, cel mai mic cost înregistrat vreodată de companie", se mai arată în comunicat.
Pe de altă parte, producţia Hidroelectrica din 2014 a fost de 18,4TWh, departe de recordul consemnat în 2005 (de 20,1TWh) sau în 2010 (de 19,8TWh). Cu toate acestea, cifra de afaceri a fost mai mare cu 135 milioane lei decât cea din 2010, iar profitul a urcat cu 800 milioane lei.
"Hidroelectrica a înregistrat în 2014 cea mai bună performanţă financiară din Europa, cu o pondere a profitului net în cifra de afaceri de 35%, surclasând eternele rivale, Fortum din Finlanda şi Verbund din Austria", punctează reprezentanţii societăţii.
În perioada 30.06.2012 - 31.12.2014, Hidroelectrica şi-a redus datoriile cu 82%, de la 4,3 miliarde lei la 775 milioane lei. În acelaşi interval de timp, compania şi-a îmbunătăţit semnificativ trezoreria netă, de la un nivel negativ de 763 milioane lei la un plus de 489 milioane lei.
Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, a declarat: "Insolvenţa Hidroelectrica a răsturnat eterna paradigmă că statul este un prost manager. Şi companiile statului pot genera valoare, performanţă, profit şi încredere, dacă sunt administrate de profesionişti. Când statul va înţelege că managementul companiilor sale trebuie încredinţat unor oameni recomandaţi de competenţe profesionale, probitate morală, capabilităţi manageriale şi nu de carnetul de partid, atunci statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, şomaj, falimente sau privatizări păguboase ci vor deveni adevărate motoare de creştere economică şi piloni de stabilitate socială".
Administratorul judiciar a continuat: "După exemplul Hidroelectrica, şi ceilalţi producători de energie trebuie să se restructureze, să-şi reducă costurile de exploatare, în paralel cu creşterea gradului de retehnologizare. Toate intervenţiile statului nu-i vor putea salva dacă nu vor înţelege că într-o ecomonie de piaţă prevalează competitivitatea şi nu ajutorul de stat".
Performanţa Hidroelectrica a fost evidenţiată şi de însărcinatul cu afaceri al SUA în ţara noastră, Dean Thompson, care remarca: "Aşa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privată competentă conduce la eficienţă şi profitabilitate, care aduce beneficii tuturor acţionarilor, inclusiv statului şi, în final, tuturor cetăţenilor români".
Datoriile înscrise în Masa Credală au înregistrat o scădere de 82% în intervalul 30 iunie 2012 - 31 decembrie 2014, ca urmare a respectării fidele a programului de plăţi prezentat în planul de reorganizare şi a achitării la scadenţă a tuturor obligaţiilor derivate în baza contractelor de credit. Îmbunătăţirea trezoreriei nete de la nivelul negativ de -763 milioane lei la cel pozitiv de 489 milioane lei s-a datorat încasărilor operaţionale semnificative şi rambursărilor efectuate în contul liniilor de credit, balanţa acestora reducându-se cu 89,16%, mai informează comunicatul Hidroelectrica.