ALERT Planul de investiţii al Electrica SA, respins de AGA

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 aprilie 2015

Actualizare 18:03

Conducerea Electrica a transmis, în urmă cu puţin timp, un raport pe BVB, care arată că acţionarii au respins planul de investiţii al companiei pentru acest an, confirmând astfel informaţia publicată în ediţia de astăzi a ziarului Bursa.

În Adunarea Generală Extraordinară, acţionarii au mai aprobat situaţiile financiare anuale individuale şi consolidate ale Electrica, precum şi ale filialelor din cadrul Grupului, pentru exerciţiul financiar 2014.

Conform situaţiilor financiare consolidate s-a raportat un profit net din operaţiunile curente, aferent Grupului, de 288 milioane lei, mai mare cu 18% faţă de cel raportat în 2013.

Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat repartizarea profitului aferent exerciţiului financiar 2014, precum şi distribuirea de dividende în valoare de 0,7217 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă o creştere cu 568% comparativ cu 2013. Dividendele vor fi plătite în data de 15 iulie 2015.

Acţionarii au aprobat şi Raportul anual al Consiliului de Administraţie al Electrica privind activitatea pentru exerciţiul financiar 2014, precum şi bugetele de venituri şi cheltuieli aferente exerciţiului financiar 2015, atât pentru Electrica SA, cât şi pentru filialele sale.

Pe lângă planul anual de investiţii consolidat la nivelul grupului, acţionatii au respins şi propunerile făcute de consultanţii societăţii, în concordanţă cu bunele practici din piaţă, în ceea ce priveşte remuneraţia membrilor Consiliului de Administraţie al Electrica, precum şi a limitelor generale ale remuneraţiei directorilor care au contract de mandat cu Electrica.

---

Planul de investiţii al Electrica SA pentru acest an ar fi fost respins, ieri, de acţionari, ne-au spus mai multe surse apropiate situaţiei. Se pare că Ministerul Energiei a respins planul, care deţine circa 48% din acţiuni, solicitând conducerii Electrica SA să îl adapteze cu angajamentul asumat prin prospectul de listare, mai spun sursele noastre.

Acestea mai spun că acţionarii au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, statul neavând nimic de comentat la acest capitol.

Prin Electrica circulă scenariul că decizia neobişnuită a Ministerului Energiei de a respinge planul de investiţii ar avea în spate, de fapt, o tentativă eşuată de a înlocui Consiliul de Administraţie (CA) şi conducerea companiei, cu oameni susţinuţi politic de coaliţia de Guvernare. Planul iniţial al Ministerului ar fi fost să găsească suficiente hibe ca să respingă şi bugetul de venituri şi cheltuieli ca să-i poată schimba pe actualii administratori, mai spun sursele noastre.

Conform documentelor postate pe site-ul Electrica, societatea a propus acţionarilor un plan de investiţii de 671,7 milioane lei, din care 590 milioane lei sunt din fonduri proprii. Electrica Transilvania Nord va investi 201 milioane lei, Electrica Transilvania Sud - 195 milioane lei, iar Electrica Muntenia Nord - 190 milioane de lei.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli, Electrica estimează, pentru acest an, venituri totale de 5,66 miliarde lei, în creştere cu 8,1% faţă de 2014. Profitul net estimat de companie este de 460,7 milioane lei, în creştere cu aproape 15% faţă de nivelul din 2014.

Conducerea companiei estimează că veniturile din segmentul de distribuţie electricitate, vor creşte cu aproape 8% la 2,7 miliarde lei, datorită majorării cantităţii distribuite. Veniturile din segmentul de furnizare urmează să crească uşor la 4,098 miliarde lei, datorită majorării cantităţii de electricitate şi scăderii preţului mediu de vânzare, pentru clienţii eligibili cu 10,6%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. S-au regrupat viitorii Hrebenciuci,atentie DNA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb