Alimentarea gazoductului Nabucco din Kurdistanul irakian devine tot mai problematică

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iunie 2009

Acordul de opt miliarde dolari încheiat de consorţiul Nabucco cu guvernul regional din zona kurdă a Irakului a stârnit nemulţumirea Bagdadului şi a Ankarei, care au încercat să limiteze ambiţiile energetice ale Kurdistanului, pentru a nu-i spori astfel independenţa, scrie Newsweek. Nabucco, gazoductul care ar trebui să pornească din Asia Centrală şi să ajungă în Austria, prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, are tot mai multe probleme. Potrivit NewsIn, încă din momentul în care a fost conceput proiectul, au existat îndoieli legate de capacitatea ţărilor caspice de a furniza suficient gaz pentru alimentarea conductei. Azerbaidjanul furnizează deja o bună parte a gazului său către Turcia, în timp ce alte ţări şi-au luat recent angajamentul de a-şi vinde re­zervele către monopolul rusesc Gazprom.

Pentru a remedia această lipsă, un consorţiu din Austria, Ungaria şi Emiratele Arabe Unite a încheiat, recent, un acord de opt miliarde dolari cu autoriăţile din Kurdistanul irakian, care ar trebui să furnizeze gaz prin Turcia, rezolvând astfel problemele de alimentare ale Nabucco. Acordul a stârnit imediat critici din partea Bagdadului şi a Ankarei, care au căutat, în repetate rânduri, să blocheze ambiţiile energetice ale Kurdistanului, de teamă că veniturile din acest domeniu ar putea încuraja dorinţa de autonomie politică a regiunii. La începutul lunii, Guvernul irakian a impus un veto împotriva acordului Nabucco cu kurzii, susţinând că guvernul regional kurd nu poate încheia acorduri energetice fără să violeze Constituţia irakiană.

Bagdadul s-a oferit să asigure alimentarea Europei dintr-o altă zonă, care nu se află sub control kurd, dar nu a putut promite livrarea gazului înainte de 2014, cel mai devreme. Turcia şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea faţă de acordul privind Nabucco. În loc să permită kurzilor să se îmbogăţească cu bani din gaz, ceea ce ar spori independenţa lor faţă de Bagdad, Turcia preferă să se bazeze pe faptul că aliatul său Azerbaidjan va fi capabil să producă suficient gaz pentru a umple conducta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb