Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, consideră că dotarea ambulanţelor cu camere de supraveghere vine atât în sprijinul personalului, cât şi pentru protecţia pacientului.
Arafat afirmă că există un sistem prin care se poate proba, în cazul unei posibile agresiuni, ceea ce s-a întâmplat în interior şi, totodată, va creşte şi corectitudinea în ceea ce priveşte aplicarea procedurilor: "Poate că sunt unii colegi deranjaţi că, de acum, în ambulanţă o să vedem ce se întâmplă - nu noi, directorul lor medical o să vadă ce se întâmplă. Poate, unora nu le convine acest lucru. Eu spun că asta va participa, măcar cu câteva procente, la creşterea calităţii şi siguranţei, inclusiv a pacientului, dar şi la creşterea modului, a corectitudinii în care se aplică procedurile şi protocoalele pe care le solicităm să fie aplicate în faza prespitalicească. Acest lucru se întâmplă şi în alte ţări, nu este o chestie pe care a inventat-o România. Sunt mai multe ţări care au astfel de sis-teme în maşină. (...). Legislaţia permite, şi în legea drepturilor pacientului, şi în regulamentul de protecţie a datelor. Ideea este că noi trebuie să ne asigurăm că aceste imagini au un traseu şi au regulament care nu permite să fie exploatate incorect".
Arafat a menţionat că toate ambulanţele, atât de la SMURD, cât şi la serviciile de ambulanţă, sunt dotate cu camere video, o decizie luată de către o comisie mixtă de la Serviciul de Ambulanţă, DSU, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit lui Arafat, decizia a fost luată din două motive, respectiv pentru protecţia personalului propriu şi pentru cea a pacientului. Acesta a mai subliniat că sunt şi situaţii în care se reclamă că nu s-ar fi făcut nimic în ambulanţă pe timpul transportului pacientului la spital: "De multe ori, nu este adevărat. Colegii lucrează în timpul transportului, fac ce trebuie să facă. Prin camera res-pectivă, poţi să "tai' foarte multe din reclamaţiile respective, pe care nu ai cum să le probezi. Nu, în ambulanţă s-a lucrat. În acelaşi timp, dacă, într-adevăr, în timpul transportului sau în timpul îngrijirii bolnavului la faţa locului nu s-a făcut ce trebuie, putem vedea acest lucru şi acest lucru este o parte din controlul calităţii. Vrei să înţelegi ce se întâmplă cu echipele tale pe teren, trebuie să ai modalitatea să ştii ce se întâmplă în ambulanţe, nu poţi să te bazezi pe vorbele unuia sau altuia, trebuie să vezi că sunt respectate protocoalele, procedurile, că ceea ce se întâmplă în maşină este în conformitate cu ce doreşte partea managerială şi partea care coordonează sistemul ce se întâmplă în ambulanţă". Accesul la imaginile din orice ambulanţă va fi făcut într-un anumit cadru, restricţionat, ele nu sunt destinate publicităţii.