Consiliul Concurenţei (CC) a amendat cu 2.264.875 lei (505.021 euro) 8 firme de taximetrie din Capitală şi judeţul Ilfov, pentru participarea la o înţelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi, conform unui comunicat remis azi redacţiei.
Companiile sancţionate (care deţineau circa 70% din piaţă la momentul înţelegerii) sunt:
- Auto Cobălcescu - 1.685.491 lei (375.831 euro);
- Cristaxi Service - 219.586 lei (48.963 euro);
- Meridian Taxi - 173.040 lei (38.584 euro);
- Pelicanul Grup Taxi - 107.809 lei (24.039 euro);
- Meridian Taxi Plus - 46.658 lei (10.404 euro);
- Grup As 2000 Transcom - 26.326 lei (5.870 euro).
- Confort Taxi - 4.569 lei (1.019 euro);
- Pelicanul Grup Internaţional Filiala Bucureşti - 1.396 lei (311 euro);
"Companiile sancţionate s-au înţeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi. Pentru o parte importantă dintre cei prezenţi în piaţă, în principal pentru cei autorizaţi în Ilfov şi al căror acces în Bucureşti a suscitat numeroase dezbateri, această acţiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preţ, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de preţuri mai mici, rezultate din concurenţa manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piaţă s-a aliniat tarifului unic stabilit cei implicaţi în înţelegerea anticoncurenţială, fiind eliminată orice formă de concurenţă prin preţ între aceştia", se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.
Autoritatea subliniază că, în aceeaşi perioadă, au fost iniţiate în Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei în sensul permiterii accesului în Capitală al transportatorilor autorizaţi în Ilfov.
"Trebuie menţionat faptul că, acţiunile autorităţilor de autorizare, dar şi anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informaţii sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociaţii, în materie de tarif maxim), au favorizat respectivul comportament anticoncurenţial", mai informează autoritatea de concurenţă.
Pe lângă sancţiunile aplicate, CC va formula recomandări autorităţilor de autorizare şi reglementare referitoare la modalitatea de organizare şi gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în Bucureşti şi Ilfov, precum şi factorilor decidenţi implicaţi în legiferarea acestui domeniu la nivel naţional.
Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul propriu, după obţinerea acordului părţilor implicate cu privire la informaţiile confidenţiale.
CC a sancţionat deja, în 2010 şi 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu-Mureş, "prin care se eliminase orice formă de concurenţă prin preţ (aceste înţelegeri având ca obiect practicarea unui acelaşi tarif)", şi are în curs de desfăşurare o investigaţie privind existenţa unor practici aparent similare pe piaţa locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea. În cazurile finalizate, au fost sancţionate 34 de societăţi, amenzile aplicate fiind în valoare totală de 1.635.470 lei (în jur de 363438 euro). Aceste decizii au fost contestate în instanţă, care, însă, a menţinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenţă.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC, a declarat: "Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite şi orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenţei pe o piaţă. Fiecare întreprindere trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de tarife în funcţie de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii şi nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente".