Analişii financiar-bancari estimează reluarea creşterii economice, reducerea dobânzii cheie şi aprecierea cotaţiilor bursiere

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2011

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Economia va creşte cu 1,2% în acest an, Banca Naţională a României, va reduce dobânda de politică monetară, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, va urca cu 12%, estimează Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) în cadrul unui sondaj.

    Toţi respondenţii la sondaj se aşteaptă la reluarea creşterii economice pe parcursul anului 2011 (mediana este 1,2%), dar şi la persistenţa unei inflaţii ridicate deşi în scădere substanţială faţă de finalul anului 2010 (4,3% în decembrie 2011, însă peste limita superioară a intervalului avut în vedere de BNR), potrivit comunicatului transmis de Asociaţie.

    Referitor la modificarea ratei de politică monetară, cu o excepţie, toţi participanţii la sondaj se aşteaptă la reducerea acesteia în anul 2011. Încadrarea în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI/UE este privită cu scepticism de majoritatea respondenţilor care se aşteaptă la un deficit bugetar de circa 5% din PIB faţă de ţinta de 4,4% din PIB. Chiar şi în aceste condiţii sunt de remarcat aşteptările privind reducerea considerabilă a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011 comparativ cu anul 2010.

    În continuare, deşi participanţii la sondaj se aşteaptă la o uşoară creştere a deficitului contului curent, exprimat ca procent în PIB, aceştia estimează şi o performanţă mai bună a investiţiilor străine directe în 2011 faţă de 2010.

    În cazul cursului de schimb EUR/RON, opinia generală este una de stabilitate, însă se poate sesiza în opinii şi o uşoară tendinţă de apreciere a leului faţă de euro pe parcursul acestui an. Şi în cazul ratelor dobânzii (ROBOR la trei luni) se estimează stabilitate cu posibilitate de majorare uşoară dacă ne raportăm la nivelul actual al ROBOR 3M de 5,2%.

    Respondenţii la sondaj se aşteaptă la o creştere a soldului creditului neguvernamental superioară celei din 2010 (5,9% faţă de 3,5% în 11 luni din 2010), precum şi la majorarea soldului depozitelor constituite de companii şi populaţie (5% faţă de 1,9% în 11 luni din 2010).

    În cazul pieţei de capital se aşteaptă o creştere de circa 12% în cazul BET (dacă ne raportăm la valoa-rea actuală de circa 5.700 de puncte) şi de circa 28% în cazul BET-FI (faţă de valoarea actuală de circa 23.500 de puncte).

    AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de adminis-trare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    13 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9737
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
    Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb