ANALIŞTII CFA ROMÂNIA: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut în luna mai cu 4,9 puncte

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2019

Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut în luna mai cu 4,9 puncte

Analiştii CFA România estimează o rată a inflaţiei de 4,12% pentru următoarele 12 luni, peste ţinta BNR

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza unui sondaj în rândul analiştilor din organizaţie, a crescut în luna mai cu 4,9 puncte faţă de luna anterioară, până la 51,5 puncte, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul arată o creştere de 10 puncte, potrivit datelor publicate de organizaţie.

Organizaţia arată că evoluţia pozitivă a aşteptărilor cu privire la economie s-a datorat componentei de anticipaţii a indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,5 puncte, până la 58,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 1,5 puncte), în timp ce indicatorul anticipaţiilor s-a majorat cu 8,2 puncte, până la valoarea de 48,1 puncte (plus 14,2 puncte faţă de mai 2018).

Totodată, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul următoarelor 12 luni (iunie 2020/iunie 2019) arată o valoare medie de 4,12%, peste ţinta BNR de 2,5% plus/minus o deviaţie de 1%.

Amintim că preşedintele CFA România Adrian Codirlaşu declara în 30 mai, în cadrul unei conferinţe, că Banca Naţională ar trebui în mod normal să reia procesul de majorare a dobânzilor, având în vedere că inflaţia este peste ţintă şi peste prognozele băncii centrale. Acesta completa că analiştii CFA anticipează o creştere de 25 de puncte de bază a dobânzilor în următoarele 12 luni.

În ultimul raport al CFA, se arată: "Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a dobânzilor atât pentru scadenţele pe termen scurt (ROBOR 3M) cât şi pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), 72% şi respectiv 64% dintre participanţi anticipând această evoluţie".

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 77% dintre participanţii la studiu anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală): valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7911 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8384 lei pentru un euro. Menţionăm că, în general, adâncirea deficitelor în contextul unor intrări slabe de capital creează presiune pe leu pentru depreciere.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, ce a fost lansat în luna mai 2011, ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi reprezintă un sondaj prin intermediul căruia CFA România încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari din cadrul asociaţiei cu privire la activitatea economică din ţara noastră pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb