ANALIŞTII: "Potenţial limitat de creştere a acţiunilor companiilor energetice"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 iulie 2015

"Potenţial limitat de creştere a acţiunilor companiilor energetice"

Cu randamente ale dividendelor estimate, pentru acest an, între un minim de 5% (Electrica) şi 8% (Transgaz, Romgaz şi Transelectrica), nu se poate spune că acţiunile autohtone importante ar fi scumpe, apreciază Mihai Căruntu, coordonatorul Echipei Cercetare Piaţă de Capital din cadrul BCR. "Există un potenţial de creştere al acţiunilor, dar acesta este limitat", ne-a declarat domnia sa, precizând că, în cazul acţiunilor producătorilor de energie OMV Petrom şi Romgaz, precum şi a utilităţilor reglementate (Transelectrica, Transgaz, Electrica) investitorii ar trebui să se obişnuiască, în timp,cu evoluţii tot mai puţin spectaculoase. "Prin natură lor, acestea sunt sau au trebui să devină companii cu profituri şi dividende tot mai stabile", a completat reprezentantul BCR.

În următorul semestru, cotaţiile companiilor energetice vor rămâne strâns legate de cele ale mărfurilor, ne-a declarat, la rândul său, Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al Tradeville. Cum petrolul şi-a reluat alunecarea pe pieţele externe, cotaţiile Petrom s-ar putea afla din nou sub presiune, a subliniat domnia sa, menţionând că Nuclearelectrica va rămâne, cel mai probabil, "agăţată" în zona minimelor istorice, dat fiind surplusul persistent de energie de pe piaţă locală. "Cât despre Romgaz, spargerea intervalului clasic va depinde de agresivitatea cu care managementul se orientează către investiţii, până acum nefiind perspective pentru anunţuri majore în acest sens", a conchis reprezentantul Tradeville.

Aruncând o privire de ansamblu asupra indicelui BET-NG (care conţine atât companii energetice, cât şi furnizorii lor de servicii şi companiile de utilităţi controlate de stat), semestrul I pare nespectaculos, în opinia lui Ovidiu Dumitrescu. Domnia sa a explicat: "BET-NG a închis luna iunie foarte aproape de nivelul la care a deschis anul. Şi companiile energetice au terminat semestrul la cotaţii similare cu cele din ianuarie: Nuclearelectrica (SNN) şi Petrom (SNP) în scădere uşoară (-2%, respectiv -6.4%), iar Romgaz (SNG) cu un mic avans (+3.4%). Aceste cifre ascund o volatilitate pronunţată pe parcursul semestrului, cauzată de fluctuaţiile mărfurilor pe pieţele internaţionale, care s-au resimţit, aşa cum e firesc, în cotaţiile producătorilor".

Mihai Căruntu ne-a mai declarat: "Cu dobânzi sub 2%, randamente dividendului energeticelor de peste 5% sunt îndeajuns de atractive, mai ales că impozitul pe dividende va scădea începând din 2016, dacă va fi adoptat Codul Fiscal. Incluzând şi dividendele, un randament mediu anual al investiţiei în acţiunile româneşti de 10% ar trebui să fie văzut ca fiind unul decent, nefiind justificate aşteptări cu mult peste un astfel de nivel altfel decât în situaţii relativ deosebite. Ar trebui să avem în vedere că în cazul unor companii cu profil defensiv, plătitoare de dividende stabile, precum cele din energie şi utilităţi de la BVB, este normal ca 30%-50% sau chiar mai mult din câştigul pe termen lung al investitorilor să fie reprezentat de dividendele încasate. Aşa se întâmplă pe pieţele mature, şi fapt conştientizat mai puţin, este confirmat şi de ceea ce se întâmplă deja pe piaţa noastră".

Conform reprezentantului BCR, raportat la preţul de IPO al Transgaz din decembrie 2007, randamentul mediu anualizat al investiţiei în acţiunile acestei societăţi ar fi în jur de 12%, cu mai mult de jumătate din contribuţie venind din dividendele încasate de-a lungul timpului şi, deci, cu o contribuţie inferioară a câştigului de capital dintr-o vânzare a acţiunilor.

Cea mai complicată acţiune (dar din această perspectivă şi cea mai interesantă pentru investitori) rămâne OMV Petrom, în cazul căreia investitorii trebuie să înţeleagă profilul de profitabilitate al companiei în condiţiile unui regim de preţuri sensibil inferioare pentru petrol decât în urmă cu un an, consideră Mihai Căruntu. "De asemenea, în septembrie ar trebui să vedem şi propunerile privind noul regim fiscal pentru OMV Petrom care ar trebui să fie propuse de guvern spre a fi aprobate de Parlament", a completat domnia sa.

În opinia domniei sale, Electrica este acţiunea care a performat cel mai bine în acest an, cu un avans de 10%, explicabil ţinând seama de perspectiva unei înţelegeri cu Fondul Proprietatea pentru achiziţia pachetului de 22% în subsidiarele Electrica, dar şi a unei alte posibile achiziţii, aşa cum reprezentanţii guvernului şi ai companiei au indicat după ce tranzacţia cu ENEL a căzut. Domnul Căruntu apreciază: "Cea mai bună destinaţie, cel puţin o parte importantă din cei 440 milioane de euro obţinuţi la listare, rămâne o achiziţie, care s-ar reflecta imediat în creşterea profitului distribuibil către acţionarii Electrica. Cu toate acestea, în pofida unui risc de reglementare în privinţa recunoaşterii în baza de active reglementate (BAR) şi deci în tarifele de distribuţie, a unor investiţii extensive în reţea, o creştere organică decentă finanţată cu capitalul din IPO este credibilă". Din acest punct de vedere, Electrica oferă perspective de creştere a profitabilităţii de la un an la altul, în principal prin efectul reducerii cheltuielilor operaţionale ca efect al investiţiilor, ceea ce este de aşteptat, conform sursei citate, să susţină un interes pentru aceste acţiuni. Randamentul dividendului estimat pe 2015 la peste 5% la actualul pret al acţiunii şi perspectiva unei tranzacţii cu FP sau a unei achiziţii într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat este de natură să menţină un interes pentru Electrică pe termen mediu, conform analistului.

Transelectrica, Transgaz şi Romgaz vor avea profitabilităţi, în 2015, în scădere faţă de anul trecut, când s-au înregistrat maximele istorice ale profitului net, dar acestea vor rămâne îndeajuns de atractive pentru a se menţine un nivel ridicat de 7-8% al randamentului dividendeului pentru 2015. Mihai Căruntu a subliniat: "Este, astfel, de aşteptat o anumită stabilitate a preţurilor acestor acţiuni, cu posibilitatea unor uşoare creşteri în funcţie de detaliile concrete de business. În cazul Transelectrica, scăderea tarifului de transport nu a dus la o presiune pe preţul acţiunii, lucru firesc, dat fiind faptul că investitorii au diseminat faptul că profitul din 2014 de 370 milioane lei nu era sustenabil, asociat unui nivel al profitabilităţii operaţionale de aproape două ori mai mare decât profitabilitatea reglementată. Există şanse ca, începând de anul viitor, profitul să stea, pentru o perioadă, în zona de 200-250 milioane lei, nivel decent, dacă avem în vedere că până în 2012 profitul acestei companii nu a prea depăşit 100 milioane lei".

Spre deosebire de Transelectrica, "povestea" Transgaz este susţinută de şansele concrete de expansiune a business-ului de tranzit în condiţiile realizării magistralei de transport care va conecta interconexiunile cu Ungaria şi Bulgaria şi, de asemenea, a tranzitului gazului de la Marea Neagră, dacă se va confirma că depozitele sunt exploatabile comercial, potrivit reprezentantului BCR. Este foarte important din acest punct de vedere ca montajul financiar pentru construcţia magistralelor de transport (inclusiv la Marea Neagră) să fie unul sustenabil pentru companie, ceea ce o face eligibilă pentru portofoliile investitorilor de cursă lungă, a ţinut să precizeze analistul.

"Chiar şi Romgaz ar putea să ofere în continuare veşti bune prin prisma descoperirilor de noi depozite de gaze şi a unei stabilităţi a ratei de înlocuire a rezervelor, având în vedere rezultatele promiţătoare ale activităţilor extensive de explorare, care reprezintă focusul investiţiilor companiei", ne-a mai spus Mihai Căruntu. Eventuala scădere în viitorul apropiat a volumelor de gaz vândute în România chiar sub capacitatea de producţie a Romgaz şi Petrom ar reprezenta, desigur, o problemă pentru Romgaz, dar doar una pe termen scurt şi mediu, până când ar deveni operaţionale interconexiunile cu Bulgaria şi, mai ales, Ungaria şi astfel compania ar putea exporta o parte din producţie, apreciază reprezentantul BCR, care consideră că mai important pe termen lung pentru Romgaz este confirmarea unor noi rezerve de gaze şi o rată cât mai ridicată de înlocuire a rezervelor.

Despre cotaţia Petrom, Ovidiu Dumitrescu spune că, în primul semestru, a reflectat, cu oarecare întârziere, corecţia semnificativă a petrolului din a doua jumătate a anului trecut şi trimestrul I, iar ulterior, revenirea acestuia. "Nuclearelectrica a rămas sub presiune din cauza scăderii aproape continue a preţurilor de pe piaţă de energie electrică, îndeosebi în primul trimestru. Nu în ultimul rând, cu liberalizarea încheiată pe segmentul consumatorilor industriali şi preţurile externe la gaze naturale blocate la niveluri reduse, şi Romgaz a rămas blocat în intervalul său tradiţional de tranzacţionare (32-36 RON/acţiune), cu un episod de creştere în apropierea dividendului", a completat reprezentantul Tradeville.

Domnul Dumitrescu ne-a declarat: "În ceea ce priveşte rezultatele financiare pentru semestrul I, ne aşteptăm la mici scăderi pentru Romgaz, atât ale cifrei de afaceri, cât şi ale profitului net, în condiţiile în care liberalizarea pieţei de gaze, principalul său motor de creştere din trecut, a fost îngheţată pe segmentul consumatorilor casnici şi nu a mai produs creşteri de preţ pe cel industrial. Petrom ar trebui să continue seria rezultatelor slabe din ultimele trimestre, sub influenţa ieftinirii petrolului, suferind o scădere a veniturilor similară celei din trimestrul I şi o scădere mai puţin pronunţată a rezultatului net".

Despre veniturile Nuclearelectrica din primul semestru domnia sa spune că acestea ar trebui să-şi continue alunecarea uşoară, însă la profit se aşteaptă la o creştere, ajutată de micşorarea taxei pe construcţii speciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb