România nu se confruntă cu o criză a grâului, ci cu una a preţurilor, deoarece peste jumătate din importurile de grâu sunt ilegale, iar importatorii stabilesc un preţ artificial atât la grâu, cât şi la făină, a declarat, ieri, preşedintele ANAMOB, Viorel Marin. "România nu se confruntă cu o problemă a grâului, ci cu una a preţurilor. Peste jumătate din importurile de grâu sunt ilegale, iar aceşti samsari care nu plătesc TVA îşi permit să ţină preţul la făină foarte jos. Un kilogram de făină se vinde cu cel mult 1,2 lei, iar dacă grâul s-ar achiziţiona legal, kilogramul de făină ar trebui să fie 1,9 lei", a declarat ieri Viorel Marin, citat de NewsIn. Acesta a precizat că din cauza preţului făinii, grâul existent în depozite nu se vinde, iar morarii îşi reduc producţia.
"Morarii sunt speriaţi, au preferat să-şi diminueze capacitatea de producţie decât să cumpere grâu la un preţ ridicat şi să fie obligaţi să vândă făina ieftin, la un preţ ţinut în jos în mod artificial", a menţionat Viorel Marin.
Potrivit sindicatului din industria alimentară Agrostar, România se confruntă cu o criză a grâului şi singura soluţie este rezerva naţională de grâu.
"În rezerva naţională există 250.000 de tone de grâu şi această cantitate ar asigura necesarul până la noua recoltă din luna iunie. Guvernul poate, dacă vrea, să introducă pe piaţă grâul din rezerva naţională", a declarat, ieri, preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae.
Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat, recent, că stocurile de grâu şi de făină sunt suficiente până la sfârşitul lunii aprilie.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, ieri, că apelarea la grâul din rezerva naţională este decizia Guvernului, însă "este ecxlusă această variantă, deoarece România nu se confruntă cu o criză a grâului".