ANAT: Peste 85% dintre agenţiile de turism vor fi afectate de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri

Mina Irina
Companii #Turism / 29 octombrie 2017

Peste 85% dintre agenţiile de turism vor fi afectate de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri

Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de până la 1 milion de euro afectează peste 85% dintre agenţiile de turism, punându-le în situaţia să renunţe la investiţii şi la dezvoltarea afacerii, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

În document se arată: "Industria de călătorii aşteaptă din partea Guvernului aprobarea reglementărilor care să corecteze actuala situaţie a garantării pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri încă de acum un an. Sau să fie propuse măsuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agenţiilor, pe care ANAT o cere cu insistenţă de mai mulţi ani".

Specialiştii în fiscalitate arată că cele mai afectate companii vor fi cele care au o marjă brută de profit mai mică de 6,25% sau care înregistrează pierderi, întrucât vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare. Este cazul agenţiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime TVA, cheltuieli de funcţionare şi nu ajung la o rata a profitului de 6,25%, menţionează conducerea ANAT.

Alin Burcea, preşedintele ANAT, a declarat: "La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000, se scade TVA 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de funcţionare, cu salariile, chiria, publicitatea) şi nu se ştie câţi bani mai rămân. Va putea o agenţie să plătească 10.000 de euro anual? Greu de crezut şi puţin probabil".

Asociaţia a cerut săptămâna trecută urgentarea aprobării noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, apariţia acestora fiind întârziată. Normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit să apară până pe 16 octombrie. România se află în prezent într-o procedură de pre-infringement deschisă de Comisia Europeană din această cauză.

ANAT este asociaţia patronală agenţiilor de turism din România, care are membri activi 500 de agenţii de turism, cele mai importante din ţară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi au împreună peste 4.600 de angajaţi. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. o decizie care afecteaza serios industria de turism din Romania

    Ce mai conteaza cu cat vor fi afectate agentiile de turism, din moment ce neseriozitatea in domeniu se manifesta la cel mai inalt nivel si la numele de agentii cu pretentii? Ma refer la spelunci gen new concept travel, sau bvb travel, sau T Travel.. Numai la new concept travel sa nu ajungi sa lucrezi.. neseriozitate totala.. sau la bvb travel din bulgaria..

    1. Eu am lucrat vreo 2 ani la New Concept Travel - mi s-a parut un loc destul de ok. Seful e un tip de treaba si da salarii bunicele. Restul colegilor sunt insa cam nesimtiti si se sapa unii pe altii

      Eu am lucrat vreo 2 ani la New Concept Travel - mi s-a parut un loc destul de ok. Seful e un tip de treaba si da salarii bunicele. Restul colegilor sunt insa cam nesimtiti si se sapa unii pe altii

      new concept Travel? Cei mai neseriosi. Am fugit de acolo mancand pamantul. Nu ii mai laudati, ca nu e cazul

      Nu mai aruncati va rog pete de noroi pe New Concept Travel, stimabile! Am lucrat acolo pana de curand si mi s-a parut intotdeauna o agentie serioasa. Dincolo de mici mancatorii care se intalnesc peste tot si apucaturi de sefi ale unora, totul e ok.

      Habar nu ai ce vorbesti, R2D2! Si mai pretinzi ca ai lucrat acolo?? Cunosti macar pe cineva de acolo sau comentezi asa, ca nu ai ceva mai bun de facut?

      Dar ai dreptate, R2D2, e plin de mancatorii. Inainte sa plec eu, florina se lauda intr-o pauza de masa ca o sapa pe cristina si o sa-i ia locul, daca stii la cine ma refer. Daca ai lucrat acolo, stii mai mult ca sigur despre ce-i vorba

      Habar n-am.. eu nu vorbesc de rau oamenii. Stiu doar ca Florina aia (daca am inteles bine la cine te referi) era o nesuferita si facea tot felul de nasoale si baga strambe la sefu', ne para pe toti. In rest, sanatate!

      [Mesaj eliminat conform regulamentului]

      pentru R2D2: stii ca florina a dat deja afara vreo doi oameni doar in ultimii 2 ani. I-a sapat si au disparut din firma. Ii paraste la malineanu sau cristina ene si apoi aia ne ameninta si pun presiune, pana plecam sau ii slugarim mai mult, pe aceiasi bani

    Are dreptate alin burcea.. Va putea o agenţie să plătească 10.000 de euro anual? Greu de crezut şi puţin probabil

    Sunt masuri adoptate fara un studiu de impact prealabil. Guvernantii trag si apoi pun intrebarile, ca pistolarii din Vestul Salbatic!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb