ANCHETĂ. CONCLUZIILE PRELIMINARE ALE COMISIEI DE PRIVATIZARE DIN SENAT ÎN CAZUL FILIALELOR ELECTRICA  Suspiciuni că ENEL fentează statul

MIHNEA RĂU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 aprilie 2010

Suspiciuni că ENEL fentează statul

Reprezentanţii Electrica susţin că Enel nu le-a pus la dispoziţie rapoartele cu tranzacţiile dintre grupul Enel şi companiile afiliate, din ultimii doi ani, cum prevedea o clauză contractuală

Enel şi-a transferat, acum patru luni, participaţiile din două companii către o firmă proprie înregistrată într-un paradis fiscal

Există probleme şi cu modul în care se distribuie dividendele

Concluziile preliminare ale comisiei de privatizare din Senat arată numeroase nereguli în procesul post-privatizare al celor trei filiale Electrica (Dobrogea, Banat şi Muntenia Sud) către compania italiană Enel.

Principala concluzie este că la noi nu există o instituţie a statului care să urmărească contractele post-privatizare. Mai mult, cel puţin la Electrica Muntenia Sud, în contractul de privatizare nu sunt prevăzute instrumente coercitive în caz că nu sunt res-pectate clauzele, iar penalităţile se aplică numai în anumite cazuri.

Reprezentanţii Electrica au recunoscut, în timpul audierilor din Parlament, că Enel a vândut spaţii de birouri către alte companii afiliate, exemplu Enel Servicii Comune, iar acum stă cu chirie în aceste spaţii, plătindu-se în jur de 500 de euro/persoană/an.

Membrii comisiei parlamentare consideră că, astfel, există posibilitatea să se facă transfer de profit între companiile din grupul Enel, mai ales că, în unele companii din grup, societatea statului, Electrica, nu este acţionar. Un argument în plus, care a atras atenţia senatorilor este acela că, în decembrie 2009, Enel Spa şi Electrica au încheiat un acord pentru transferul participaţiilor deţinute de Enel la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia către o companie dintr-un paradis fiscal Enel Investment Holding.

Mai mult, reprezentanţii Electrica au informat comisia că, printre altele, Enel nu a respectat o clauză contractuală, exact cea privind contractele cu părţile afiliate. "Electrica a cerut Enel Spa să-i pună la dispoziţie rapoartele privind contractele cu părţile afiliate care trebuiau trimise (şi nu au fost trimise încă) la SC Electrica SA, în termen de maxim o lună de la sfârşitul fiecărui trimestru în perioada 2008-2010, precum şi aprobările respectivelor tranzacţii cu părţile afiliate având în vedere pragurile stabilite prin contractul de privatizare", arată raportul Comisiei de privatizare din Senat.

O altă problemă este că, deşi în AGA au fost votate hotărâri de acordare a dividendelor, ulterior, la nivelul consiliului de administraţie, ele nu au mai fost distribuite. Pentru această problemă, reprezentanţii Electrica au subliniat faptul că nu există, în legislaţie, obligativitatea ca hotărârile AGA ale unei companii să fie publicate în Monitorul Oficial într-un anumit termen, ceea dă posibilitatea ca în AGA, acţionarul majoritar Enel să nu distribuie dividende, iar hotărârea o publică în Monitorul Oficial abia peste câţiva ani, perioadă în care pot face cu banii ce doresc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Este simplu sa judeci dupa. Atunci - indiferent ca este cazul Electrica sau al oricarei SA - imperativele erau : Vinde, vinde, ca asa ne cer cei din CE, sau ca ne arde buza dupa bani la buget.

    Si ziceai sarut mana ca venea un Enel si punea banu'. 

    1. Privatizarile facute de Enel in Romania sunt dintre cele mai paguboase si, in acelasi timp, dubioase, contracte pentru romani. Forta de care au dispus pe vremea cand Romano Prodi si Franco Frattini erau la Bruxelles s-a transmis prin niste "curele" bine unse in Romania. E cam tarziu sa iei urma vulpii dupa ce ti-a mancat mai toate gainile. Nu-s prosti italienii, degeaba ne suparam, noi suntem prosti ca tinem printre noi, la mare cinste, acele "curele" unse, numai bune de trimis la topit !

    Adevarul este ca prea multe afaceri dubioase au fost(si sunt) dupa 1990 si de vina sunt in primul rand partidele politice prin guvernele care le reprezinta.

    1. este doar inceputul .nu pagubesc tiganii nostrii in zece ani in italia cit vor sifona tiganii lor cu gulere albe ,si cu fumuri din romania .,romania nu era pregatita pentru capitalismul mafiot . comisia europeana ., forurile,; etc...sar sus daca a furat un tigan oceapa in italia tocmai pentru intimidarea nostra .

      Asa este, dar isi permit ptr. ca ne considera prosti si ne stiu coruptibili . 

    VERIFICATI CE S-A INTAMPLAT ( SI SE INTAPLA /DERULEAZA ACUM) IN CAZUL BANCILOR PRIVATIZATE. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb