Comisia de licitaţie din cadrul ANCOM anunţă astăzi că toate cele cinci companii care au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru multiplexurile de televiziune digitală - 2K Telecom, Radio M Plus, Regal, Cargo Sped şi Digital Video Broadcast - se califică în etapa următoare.
În urma analizei dosarelor de candidatură depuse de cele cinci companii, comisia de licitaţie a constatat îndeplinirea tuturor criteriilor de calificare, arată un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). În această procedură de selecţie competitivă sunt disponibile 2 multiplexuri naţionale, 40 regionale şi 19 locale, potrivit Agenţei, care transmite că până la sfârşitul acestei luni comisia de licitaţie va anunţa ofertele câştigătoare în urma acestei prime etape şi dacă este necesar să fie organizate runde de licitaţie.
Procedura de selecţie competitivă pentru alocarea multiplexurilor presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În funcţie de existenţa sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitaţia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depăşeşte oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câştigătorilor făcându-se pe baza ofertei iniţiale. După ce se stabilesc câştigătorii şi preţurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitaţia va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuşi să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.
Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câştigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015. Până la data de 1 mai 2017, câştigătorii celor două multiplexuri naţionale trebuie să pună în funcţiune un număr de cel puţin 36 de emiţătoare, în timp ce câştigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare zonă de alocare.
Prin intermediul fiecărui multiplex naţional se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate.
Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare din cele două multiplexuri naţionale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale şi locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucureşti şi 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmisede la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.