• Carmistin - creştere de circa 100% a EBITDA, până la 48 milioane lei, în primul semestru din 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Profitul operaţional al grupului Carmistin, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agro-alimentară din ţara noas-tră, a crescut considerabil, în primele şase luni ale anului 2018, pe fondul investiţiilor realizate anul trecut, conform unui comunicat de presă. Acesta arată că grupul controlat de familia Paraschiv a înregistrat o creştere de aproape 100% a EBITDA, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de până la 48 milioane de lei.
Documentul citat arată: "Potrivit datelor interne, pe linia de business pui a înregistrat o creştere EBITDA de la 9,02 milioane lei, la jumătatea anului trecut, până la 11,20 milioane lei în primele şase luni ale anului curent, în condiţiile în care subvenţia aferentă condiţiilor de bunăstare s-a redus de la aproximativ 1,20 lei/cap în 2017, până la 0,86 lei/cap în 2018.
De asemenea, pe linia de business porc, în condiţiile reducerii drastice a subvenţiei aferente condiţiilor de bunăstare cu peste 50%, de la 28,50 euro/cap anul trecut, până la 13,809 euro/cap anul acesta, profitul operaţional al grupului Carmistin s-a majorat de la 9,45 milioane lei, până la 16,62 milioane lei, în perioada de referinţă".
Andrei Brumaru, director exectiv al grupului Carmistin, subliniază: "În ceea ce priveşte linia de business pui, creşterile se datorează investiţiilor în noile capacităţi de producţie de la Târgu Jiu, iar situaţia este asemănătoare pe linia de business porc, unde creşterea capacităţilor de producţie din Hunedoara a dat rezultatele aşteptate".
În opinia domniei sale, activitatea de creştere şi producţie a cărnii de porc va fi profitabilă în ciuda epidemiei de pestă porcină africană ce a afectat producătorii din zona de sus-est a ţării: "În perioada următoare, vom vedea rezultatele investiţiilor în biosecuritate, investiţii care afectează marja de profit, dar care, în astfel de perioade, îşi demonstrează eficienţa".
Cea mai profitabilă linie de business a grupului, cu o creştere de peste 200%, este linia de agricultură, mai exact cultura cerealelor şi fabricarea furajelor. La fel ca în cazul celorlalte linii de business, majorările profitului se datorează investiţiilor, deschiderii noilor capacităţi de producţie din Râmnicu Vâlcea şi succesului în piaţă al furajelor destinate consumatorilor individuali.