ANII '80 Volkswagen a spionat sindicalişti pentru dictatura militară din Brazilia

A.I.
Companii #Auto / 6 septembrie 2014

Volkswagen a spionat sindicalişti pentru dictatura militară din Brazilia

Volkswagen Group a spionat, în anii 1980, activişti sindicali din Brazilia, furnizând informaţii despre revendicările salariale şi alte discuţii private către dictatura militară aflată la putere, conform documentelor recent descoperite în arhiva guvernamentală braziliană, informează Automotive News.

Compania a monitorizat propriii angajaţi şi lideri sindicali importanţi. Una dintre persoanele supravegheate a fost Luiz Inácio Lula da Silva, preşedintele ţării între 2003 şi 2011 şi, în continuare, unul dintre cei mai influenţi politicieni ai ţării.

Documentele au fost descoperite recent în arhiva guvernamentală, de o aşa-numită "comisie a adevărului" care, la cererea actualului preşedinte Dilma Rousseff, investighează abuzurile comise în perioada dictaturii militare din 1964-1985.

În august, Reuters a scris că această comisie a descoperit dovezi potrivit cărora zeci de companii, printre care Volkswagen şi alţi producători auto, au ajutat dictatura să identifice activiştii sindicali, în anii '80, pentru suprimarea tulburărilor sociale.

Comisia braziliană a descoperit 20 de pagini de documente confidenţiale furnizate de Volkswagen autorităţilor braziliene în perioada 1983-1984, considerate drept cele mai clare dovezi că unele companii au oferit informaţii privind activităţile sindicale. În ele, VW a dat informaţii despre peste 12 şedinţe de sindicat ţinute în regiunea Săo Paulo, planuri de grevă, cereri pentru salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă.

Producătorul auto a furnizat numele angajaţilor săi care au participat la astfel de reuniuni şi, în cel puţin două cazuri, mărcile de vehicule prezente şi numerele lor de înmatriculare.

Astfel de informaţii a u fost folosite de poliţie să monitorizeze, să hărţuiască şi să reţină activişti sindicali, sperând că va descuraja eventuale proteste, a declarat Sebastiao Neto, membru în comisia care investighează cazurile.

La rândul lor, unii procurori brazilieni au afirmat că unele companii riscă procese civile sau cereri pentru despăgubiri, dacă se va dovedi că au contribuit la încălcarea drepturilor omului în anii dictaturii militare. Totuşi, alţii se îndoiesc că dovezile sunt suficient de solide pentru un proces, dar consideră că valoarea investigaţiei constă în expunerea abuzurilor petrecute în Brazilia (acum o democraţie stabilă şi o putere economică), astfel încât asemenea greşeli să nu se repete.

După aceste dezvăluiri, VW a iterat un angajament exprimat acum o lună, de a investiga toate indiciile privind situaţia.

Volkswagen este una dintre cele 19 companii braziliene şi străine care au participat regulat la întâlniri cu oficiali din armată şi poliţie, în Paraiba River Valley, o zonă industrială situată la circa 55 km de Săo Paulo. La acele întâlniri (începute în iulie 1983, pe fondul înteţirii tulburărilor sociale din regiune), companiile făceau schimburi de informaţii privind viitoarele greve şi concedierile masive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb