ANOFM: Rata şomajului în iunie, cea mai mică din ultimii 15 ani

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 13 iulie 2007

Rata şomajului a atins în luna iunie valoarea de 4%, acesta fiind cel mai scăzut nivel al şomajului din 1992, iar numărul total al şomerilor a fost de aproximativ 350.000 de persoane, a declarat, ieri, secretarul general al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Eugen Preda. Potrivit lui Preda, citat de NewsIn, o valoare atât de mică a ratei şomajului nu s-a mai înregistrat în România de la jumătatea anului 1992, când au început disponibilizările masive din indus­trie. Astfel, dacă în ianuarie 1992 şomajul era de 3,5%, la finele aceluiaşi an rata şomajului ajunsese la 8,2%. Din 1992, concomitent cu evoluţia economiei româneşti, şomajul a avut fluctuaţii mai mari sau mai mici, în ultimii doi ani însă fiind în continuă descreştere.

În consecinţă, în luna iunie, rata şomajului a ajuns la 4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin faţă de luna precedentă şi cu 1,2 puncte mai mică faţă de perioada similară a anului trecut.

Numărul total al şomerilor în luna iunie a fost de 354.714 persoane, în scădere faţă de luna mai cu peste 15.000 de persoane. Potrivit ANOFM, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a scăzut, în luna iunie, cu 0,2 puncte procentuale şi a ajuns la 4,3%, în timp ce rata şomajului feminin s-a menţinut la acelaşi nivel de 3,7%.

ANOFM explică scăderea ratei şomajului în luna iunie prin relansarea activităţilor sezoniere din agricultură şi construcţii, precum şi al prestărilor de servici, mai ales în domeniul turismului.

La nivel naţional, şomajul a scăzut în toate judeţele, cu exepţia judeţului Giurgiu, unde numărul de şomeri a crescut din cauza disponibilizărilor de la SC Icmug SA. Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în Botoşani (cu 0,8 puncte procentuale), Alba şi Vaslui (0,5 puncte procentuale), Buzău şi Mehedinţi (0,4 puncte procentuale).

Cel mai ridicat nivel al ratei şomajului este în continuare în Mehedinţi (8,6%), urmat de Vas­lui (6,4%), Teleorman (6,3%) şi Galaţi (6,5%). Nivelul cel mai scăzut al ratei şomajului s-a înregistrat în judeţul Timiş (1,5%).

În Bucureşti, rata şomajului a rămas la aceeaşi valoare ca în luna mai, şi anume 2,2%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb