ANRE a prelungit decontarea prin OPCOM până la 31 martie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 ianuarie 2008

ANRE a prelungit decontarea prin OPCOM până la 31 martie

Reglementatorul pieţei de energie - ANRE a adoptat o decizie prin care prelungeşte, până pe 31 martie, termenul privind înregistrarea la OPCOM a cantităţilor de energie electrică aferente contractelor încheiate pe piaţa angro de energie. Astfel, reglementatorul a prelungit termenul de valabilitate (n.r. 31 decembrie 2007) prevăzut într-o decizie aprobată în vară.

Asigurarea serviciului de decontare a stârnit vii controverse la finele anului trecut, când ANRE a supus din nou dezbaterii publice proiectul de revizuire a Codului comercial al pieţei angro de energie electrică. Cu această ocazie, furnizorii de energie au cerut menţinerea prevederilor actualului cod comercial, astfel încât res-ponsabilitatea pentru decontarea tranzacţiilor, stabilirea obligaţiilor de plată şi a drepturilor de încasare rezultate din participarea la pieţele centralizate să fie realizate, în continuare, de către OPCOM, care este un operator neutru de decontare. În proiectul de cod comercial, ANRE propune ca decontarea să treacă de la OPCOM la "Transelectrica" (operatorul de transport şi sistem).

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a atras atenţia ANRE că "Transelectrica" este implicată în Piaţa de Echilibrare. În aceste condiţii, realizarea decontării de către "Transelectrica" ar putea duce la existenţa unui conflict de interese.

În ultimul an, OPCOM, în cadrul unui departament dis-tinct dezvoltat pentru a face faţă cerinţelor unui Operator de Decontare, s-a pregătit pentru a ajunge la un proces trans-parent şi echidistant, care să nu fie supus contestării participanţilor. Potrivit AFEER, orice altă structură nou creată pentru derularea procesului de decontare în cadrul OTS (operatorul de transport şi sis-tem) va necesita costuri suplimentare de dezvoltare, care direct sau indirect, vor fi suportate de către toţi participanţii la piaţă.

Furnizorii susţin că, în repetate rânduri, prin sesizarea erorilor produse, OPCOM a realizat o verificare temeinică a seturilor de date, contribuind, astfel, la desfăşurarea corectă a tuturor proceselor din piaţa angro de energie electrică (soluţionarea a priori a contestaţiilor). Operatorii din piaţa de energie consideră că forma revizuită a Codului Comercial al Pieţei Angro de Energie Electrică ţine cont, în mod deosebit, de interesele produ-cătorilor şi ale "Trans-electrica".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb