• Din acest motiv, compania şi-a diminuat profitul în 2007
Realizarea fizică a tranzacţiilor cu energie electrică poate conduce la solicitarea reţelei de transport, peste limitele care permit menţinerea sa în condiţii de siguranţă şi de calitate a serviciului. Dezvoltarea pieţei de energie electrică şi amplificarea tranzacţiilor au condus la acutizarea pericolului de apariţie a congestiilor în reţea şi au favorizat, în ultimii doi ani, declanşarea unor avarii extinse, care au afectat milioane de utilizatori.
Octavian Lohan, directorul Dispecerului Energetic Naţional (DEN), a explicat ieri, într-un seminar organizat de Institutul Naţional de Energie (IRE), că toate costurile asociate eliminării congestiilor sunt suportate de "Transelectrica". Aceste costuri au afectat semnificativ bugetul companiei în 2007. Domnia sa a precizat: "Anul trecut, eliminarea congestiilor din reţea a costat societatea peste 57 milioane de lei, ceea ce a diminuat serios profitul. Aceste costuri nu ne-au fost recunoscute, în totalitate de ANRE, prin tariful reglementat de transport".
Evitarea unor cheltuieli ridicate cu eliminarea congestiilor se poate face prin schimbarea legislaţiei. În acest sens, ANRE (reglementatorul pieţei) trebuie să modifice codul comercial în vigoare. Octavian Lohan a explicat: "Am trimis ANRE propunerea de reducere a costurilor.
Este vorba despre redispecerizarea sarcinii între grupurile aceluiaşi producător, fără modificarea puterii totale notificate şi fără costuri foarte diferite între unităţile de producţie vizate.
Astfel, o parte din costuri este absorbită de producători şi nu mai este suportată de consumatori, prin majorarea tarifului de transport".
"Transelectrica" solicită ANRE să îi fie recunoscute aceste cheltuieli prin tariful reglementat de transport. Resursele pentru eliminarea congestiilor pot fi găsite pe Piaţa de Echilibrare (PE) sau pe Piaţa Serviciilor de Sistem.
În vara anului trecut, canicula a adus un consum foarte mare de energie, care a declanşat mai multe avarii în reţea. La acea dată, în zona Bucureştiului nu funcţiona decât o singură unitate de producţie de energie, iar Dispecerul Energetic Naţional a trebuit să pornească mai multe grupuri de producţie în cogenerare.