ANRE: Preţul reglementat al energiei hidro creşte cu 5,51%, iar cel al energiei nucleare, cu 2,57%

Companii #Energie / 2 ianuarie 2016

Preţul reglementat al energiei hidro creşte cu 5,51%, iar cel al energiei nucleare, cu 2,57%

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit majorarea cu 5,51% a preţului energiei produse de Hidroelectrica şi livrate în coşul reglementat şi cu 2,57% în cazul energiei produse de Nuclearelectrica începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit unui comunicat al autorităţii.

Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE.

Astfel, preţul energiei hidro pentru contractele reglementate va fi de 120,55 lei pe MWh, iar al energiei nucleare, 162,51 lei pe MWh. Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energiei electrică din ţară, urmat de Nuclearelectrica.

Totodată, Comitetul de Reglementare a decis că vor fi preluate în coşul reglementat de energie cantităţi de 2.697.703 MWh de la Hidroelectrica şi de 1.454.562 de MWh de la Nuclearelectrica.

Reprezentanţii ANRE menţionează că au luat aceste decizii "având în vedere analiza datelor şi informaţiilor din documentaţiile transmise de producătorii cu centrale termoelectrice, scăderea continuă a consumului de energie electrică facturat la tarife reglementate ca urmare a procesului de dereglementare desfăşurat conform Memorandumului de Înţelegere semnat cu Comisia Europeană, necesitatea atenuării efectelor generate de creşterea gradului de dereglementare la clienţii finali casnici, precum şi pentru evitarea generării de pierderi financiare producătorilor termo ca urmare a instituirii unor obligaţii de vânzare a energiei electrice pe baza de contracte reglementate".

În aceeaşi şedinţă, Comitetul de Reglementare a decis scăderea, de la 1 ianuarie 2016, a facturii plătite de populaţie cu 3,5%, a anunţat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, într-o întâlnire cu presa, potrivit Agerpres.

"Am decis o reducere de 3,5% de la 1 ianuarie pentru factura finală. Tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, însă a crescut ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei", a arătat Havrileţ.

Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce un număr de 37 de companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. "Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%", a adăugat Havrileţ.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Economiei a publicat lista celor 37 de companii exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomureş.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Doamna Olescu, La multi ani!

    Nu v-a dat nimic sa publicati azi pocaitul Cristian Dan? La noi in banca, departamentul postaci platiti prost, zvonurile zic ca atunci cand i se scoala sektantului scrie niste prostioare cu subtitluri si subpuncte si va "roaga" pe dumneavostra sa "publicam integral" posirca de idei. 

    Cica, zic mucalitii, nu puteti rezista rugamintilor sektantului indiferent cat de mare e enormitatea pe care v-o trimite cu funda "spre publicare".  

    E atat de interesant concubinajul "jurnalistic" incat chiar si taica Make, atunci cand e singur la baie in fata oglinzii si se gandeste la asta, ridica intrebator din spranceana stanga. 

    Daca v-a sfatuit pocaitul ca e suficient pentru pastrarea aparentelor un ultim paragraf cu "pana la publicare bla, bla, bla nu nu a trimis opinia" s-ar putea sa se fi inselat. 

    Tataia Make tolereaza aceasta douparazitare pentru cele cateva sute de citiri in plus pe carecle aduce turma adulatorilor analfabeti economic ai pocaitului.  

    Oricum, noi postacii bancilor va multumim! 

    1. La multi ani si tie.

      ...chiar si tie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb