ANRE RECOMANDĂ OPERATORILOR DE REŢEA: Programe consistente de retehnologizare şi modernizare a instalaţiilor existente

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 iulie 2017

Programe consistente de retehnologizare şi modernizare a instalaţiilor existente

ANRE recomandă operatorilor de reţea aplicarea unor programe consistente de retehnologizare şi modernizare a instalaţiilor existente, potrivit Raportului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru 2016 privind realizarea indicatorilor de performanţă pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie a energiei electrice şi starea tehnică a reţelelor electrice de transport şi distribuţie. De asemenea, ANRE a solicitat operatorilor de reţea intensificarea şi eficientizarea activităţilor de mentenanţă pentru menţinerea instalaţiilor electrice în parametrii de funcţionare nominali şi realizarea unei monitorizări şi evaluări adecvate a stării reţelelor.

Referitor la starea reţelelor electrice, atât ale operatorului de transport al energiei electrice cât şi ale operatorilor de distribuţie, Raportul precizează se constată că o mare parte a instalaţiilor aflate în prezent în funcţiune au durată de funcţionare îndelungată, preponderent mai mare de 35 de ani: "Doar o mică parte din totalul capacităţilor energetice aflate în gestiunea operatorilor de reţea a fost reabilitată sau modernizată".

Referitor la serviciul de transport al energiei electrice şi la serviciile de sistem, anul trecut comparativ cu anii anteriori, ANRE constată depăşirea semnificativă a doi parametri - ENS (energia nelivrată) şi AIT (timpul mediu de întrerupere), datorată în principal incidentului care a avut loc în zona de reţea Bradu - Stupărei în luna iunie 2016.

De asemenea, nivelul lucrărilor de mentenanţă a fost în anul 2016 superior celui din anul 2015: "Gradul de realizare a lucrărilor de investiţii este extrem de modest şi OTS (operatorul de transport şi de sistem) trebuie să ia măsuri în anul 2017 pentru recuperarea lucrărilor întârziate.

ANRE mai spune în raport că durata totală a întreruperilor serviciului de transport pentru utilizatorii RET (reţeaua electrică de transport) înregistrate la nivelul anului 2016 a fost de 6,09 ore la consumatori şi 0,73 ore la producători.

Monitorizarea calităţii energiei electrice s-a realizat într-un număr de 52 locaţii. Faţă de anul anterior s-a înregistrat un număr crescut al abaterilor de la valorile normale ale calităţii energiei electrice, ca urmare, ANRE a solicitat OTS o analiză aprofundată şi un plan de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea acestor parametri. De asemenea, ANRE a solicitat extinderea duratei de analiză a calităţii energiei electrice pe întregul an, acolo unde nu s-a realizat acest lucru.

În ceea ce priveşte calitatea comercială a serviciului de transport al energiei electrice, în cadrul operatorului de transport si sistem nu s-au înregistrat depăşiri ale timpilor de emitere a avizelor tehnice de racordare, a ofertelor de contracte de racordare şi a ofertelor de contractare a serviciului de transport. În anul 2016 nu s-au înregistrat, conform Raportului, reclamaţii din categoriile prevăzute de Standard a fi monitorizate.

Referitor la serviciul de distribuţie a energiei electrice, anul trecut, s-a înregistrat un număr de 9.260.396 utilizatori racordaţi la reţelele electrice din patrimoniul celor opt operatori de distribuţie (OD) titulari de licenţă, concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, în creştere faţă de anii anteriori (9.187.239 în 2015, 9.134.949 în 2014, 9.051.415 în anul 2013 şi 8.968.523 în anul 2012), din care 5.049.461 în mediul urban, respectiv 4.210.935 în mediul rural.

Monitorizarea calităţii energiei electrice s-a realizat într-un număr reprezentativ de staţii, cu ajutorul analizoarelor de calitate a energiei electrice. Dintre operatorii de distribuţie concesionari, Distribuţie Energie Oltenia a realizat, conform ANRE, cel mai amplu program de monitorizare a calităţii energiei electrică, în 65 puncte de analiză. Pentru ceilalţi operatori de distribuţie se impune extinderea numărului de staţii analizate. De asemenea, ANRE solicită extinderea duratei de analiză a calităţii energiei electrice pe întregul an, acolo unde nu s-a realizat acest lucru.

Începând cu anul 2017, prin standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice devine obligatorie extinderea monitorizării calităţii energiei electrice în cel puţin 25 % din staţiile de transformare deţinute de OD concesionar.

Din cauza numărului ridicat de depăşiri înregistrate, ANRE solicită desfăşurarea de investigaţii pentru depistarea şi eliminarea cauzelor acestora, precum şi implementarea unui management orientat spre îmbunătăţirea acestor indicatori de calitate. Având în vedere faptul că aceste perturbaţii în reţea pot fi cauzate de utilizatori, operatorii de reţea trebuie să se asigure că la racordarea la reţea a utilizatorilor noi, aceştia au luat toate măsurile pentru limitarea perturbaţiilor, conform ANRE.

Privitor la calitatea comercială a serviciului de distribuţie a energiei electrice, ANRE constată că timpul mediu de emitere a avizului tehnic de racordare în anul 2016, calculat la nivelul întregii ţări, a fost de 5,97 zile (pentru cazul în care soluţia a fost stabilită prin studiu de soluţie), respectiv 14,5 zile (pentru cazul în care soluţia a fost stabilită prin fişă de soluţie). Dintre operatorii de distribuţie, la e-Distribuţie Banat a fost atinsă limita termenului maxim admis prin Standard pentru timpul mediu de emitere a ATR când soluţia este stabilită pe bază de studiu de soluţie (10 zile).

Timpul mediu de încheiere a contractelor de racordare în anul 2016 a înregistrat o valoare medie pe ţară de 4,04 zile, cu o valoare maximă de 9 zile la SDEE Muntenia Nord, încadrându-se în termenul limită de 10 zile calendaristice, prevăzut în Standard.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb