Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va începe delimitarea a 5.000 km pătraţi din Marea Neagră, în perimetre de câte 1000 km, iar până la sfârşitul anului va fi organizată o licitaţie pentru concesionarea acestora, a declarat, ieri, preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu. Domnia sa a explicat: "Este vorba de 5.000 km pătraţi care nu au făcut obiectul unei concesiuni petroliere. Această suprafaţă va fi împărţită în perimetre de câte 1000 km care urmează să fie scoase la concurs public de ofertă. Până la sfârşitul anului, ANRM va organiza apelul public de oferte pentru aceste perimetre".
Potrivit NewsIn, cei 5.000 km pătraţi reprezintă o parte din teritoriul câştigat de România la Haga, iar restul aparţine companiilor Petrom şi Sterling Resources, dar care nu aveau drept de execuţie lucrări, întrucât perimetrele petroliere făceau obiectul unui litigiu internaţional. Preşedintele ANRM a precizat că, în primul semestru al anului viitor, vom ştii exact ce resurse de hidrocarburi se găsesc în cei 5.000 km pătraţi.
"Companiile care vor câştiga licitaţia vor face analize asupra acestor perimetre, privind structurile petrolifere. Într-un an de aici înainte, vom avea primele informaţii geologice care pot confirma existenţa unor structuri cantonate în acea suprafaţă de 5.000 km patraţi", a afirmat domnul Mărăcineanu.
România a obţinut la Haga jurisdicţia suverană şi drepturile suverane, mai ales de exploatare, pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de km pătraţi. În această zonă, se estimează că ar exista aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Bogdan Aurescu, care a fost agentul României la Haga.