Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere mai multă transparenţă în procesul de calculare a taxei clawback, prin raportarea numărului de unităţi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în contextul menţinerii contribuţiei la un nivel foarte ridicat, considerat de APMGR drept nesustenabil pentru producătorii de medicamente generice, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
APMGR a solicitat conducerii CNAS să pună la dispoziţia companiilor farmaceutice datele privind volumele de medicamente decontate (numărul de unităţi) folosite pentru stabilirea bazei de impozitare pe fiecare companie.
Dragoş Damian, preşedintele APMGR, a declarat: "Dacă raportarea CNAS către companii s-ar face pe baza numărului de unităţi decontate, acestea ar putea calcula cu mai multă acurateţe consumul de medicamente, în raport cu propriile vânzări, iar creşterea artificială a taxei clawback ar putea fi oprită".
Solicitarea vine în contextul păstrării nivelului nejustificat de ridicat al taxei clawback din T4 2013 şi în T1 2014, care nu se reflectă în vânzările de medicamente înregistrate de companiile producătoare de medicamente generice. Nivelul de peste 20% al procentajului "p" din calculul taxei clawback este considerat de APMGR drept "împovărător" pentru producătorii de medicamente generice, în condiţiile în care bugetul de referinţă pentru calculul taxei clawback este la nivelul consumului de medicamente din anul 2011.
"APMGR salută deschiderea conducerii CNAS de a colabora cu producătorii de medicamente generice în vederea transparentizării modului de calcul al taxei clawback, însă semnalează că deocamdată nu s-au făcut suficiente demersuri pentru a corecta aceste inadvertenţe între nivelul contribuţiei clawback raportat de CNAS şi datele privind vânzările de medicamente deţinute de companiile membre APMGR", se mai arată în comunicat.
Totodată, APMGR susţine necesitatea implementării unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentajului "p" din formula clawback. Propunerea are la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (maximum 65% din preţul medicamentului inovator) şi a fost deja agreată de CNAS şi acceptată de Ministerul de Finanţe ca neutră din punct de vedere bugetar.
"Sperăm că CNAS va răspunde pozitiv apelului nostru de transparentizare şi va susţine implementarea cât mai rapidă a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a se evita falimentarea industriei farmaceutice cu capacităţi de producţie locale şi limitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţ accesibil, în urma dispariţiei acestora de pe piaţă", a mai declarat Damian.
APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.