APMGR: Taxa clawback atinge un nou maxim istoric

Elena Deacu
Companii #Sănătate / 5 mai 2015

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, anunţă că nivelul taxei clawback pe trimestrul 1 al anului curent a atins un nou maxim istoric, de peste 26% din vânzările către sectorul public, ceea ce "va duce la dispariţia şi mai multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la prăbuşirea industriei farmaceutice locale".

"Ignorarea apelurilor noastre de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, prin implementarea calculului diferenţiat pentru medicamentele generice, înseamnă privarea populaţiei cu venituri reduse de cele mai răspândite medicamente de pe piaţă, care asigură tratamentul, la costuri accesibile, a celor mai multe afecţiuni cronice" a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

Creşterea procentului "p" din calculul taxei clawback la 26,1% în trimestrul 1 al anului 2015, de la 25,23% în trimestrul 4 al anului 2014 este o consecinţă directă a creşterii consumului unor medicamente inovative al căror preţ a fost menţinut la un nivel foarte ridicat în ultimii ani prin nerespectarea legislaţiei privind stabilirea preţului la medicamente, consideră Asociaţia.

"Este injust ca producătorii de medicamente generice să fie taxaţi pentru finanţarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitară a taxei clawback, întrucât aceştia nu sunt responsabili în niciun fel de creşterea în ansamblu a consumului de medicamente. Cifră arbitrară şi netransparentă comunicată trimestrial de autorităţi nu reflectă în nici un fel valoarea consumului de medicamente din piaţă şi încalcă grav prevederile fiscale de predictibilitate. Este absolut necesar ca autorităţile să corecteze această situaţie!", a mai declarat Damian.

APMGR reaminteşte că singura soluţie care ar putea aduce lucrurile în normalitate, salvând astfel de la insolvenţă producătorii de medicamente generice, este implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maxim 65% în calculul variabilei "p" din formula clawback, corelând astfel sarcina fiscală cu politica de preţuri în domeniul medicamentelor.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Constanţa şi Timişoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb