Aproape 37% din recolta de grâu din acest an are un conţinut scăzut de gluten

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 31 august 2006

Aproape 37% din recolta de grâu din acest an are un conţinut scăzut de gluten umed de sub 20%, relevă un raport al Institutului de Bioresurse Alimentare (IBA), întocmit pe baza analizelor efectuate pe 718 probe trimise din toate judeţele ţării. Conţinutul scăzut de gluten afectează valoarea ca materie primă în industria de morărit-panificaţie, unde se utilizează grâul cu o concentraţie de minim 22 la sută conţinut în gluten.

Cu toate acestea, specialiştii afirmă că acest "defect" al grâului obţinut în recolta din 2006 nu este foarte grav, în comparaţie cu atacul de ploşniţă sau încolţirea grânelor, deoarece în majoritatea judeţelor sunt loturi de grâu cu calitate foarte bună şi prin amestecare se pot obţine loturi cu indicatori de calitate ceruţi de industria de procesare.

Potrivit IBA, recolta de grâu din acest an este caracterizată, ca şi în anii anteriori, de lipsa de uniformitate a calităţii grâului, din probele analizate reieşind că în localităţi apropiate ale aceluiaşi judeţ (de exemplu în Teleorman), unde s-au cultivat soiuri identice de grâu, conţinutul de gluten este foarte diferit, de peste 32 la sută sau de numai 20 la sută.

Specialiştii explică acest aspect - care se întâlneşte şi în alte ţări cu mare potenţial cerealier - ca urmare a variaţiei frecvente a condiţiilor de sol, tehnologiilor agricole de cultivare, condiţiilor meteorologice (ploaia, seceta) în regiunile în care se cultivă grâu, iar calitatea acestuia pe o întreagă regiune poate fi afectată de condiţiile mediului local.

O caracteristică generală a tuturor eşantioanelor analizate este valoarea mică a indicelui de deformare, sub 5 mm, valori obţinute şi în anii trecuţi. Acest indicator de calitate specific românesc poate genera unele măsuri tehnologice suplimentare, pentru că valorile optime pentru panificaţie sunt cuprinse în intervalul 6 mm-12 mm. Acest indicator nu afectează calitatea de panificaţie a făinii decât dacă depăşeşte 15 mm.

Până în prezent, din probele analizate nu s-au semnalat în cantităţi mari grâne încolţite, exceptând judeţul Dolj, care a înregistrat un procent însemnat de boabe încolţite, în urma condiţiilor meteorologice nefavorabile din această primăvară. Cu toate acestea, nu s-au semnalat loturi cu grâu atacat de ploşniţa cerealelor, iar conţinutul în impurităţi nu depăşeşte, în general, limitele admise.

Producţia totală de grâu obţinută în 2006 de pe 2,021 milioane hectare se cifrează la 5,347 milioane tone, la o producţie medie de 2.645 kilograme la hectar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb