ARACO cere majorarea plafonului de garantare pentru Prima Casă la un miliard de euro

A.T.
Macroeconomie / 12 februarie 2010

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a trimis o scisoare deschisă premierului Boc în care îi solicită analizarea posibilităţii majorării plafonului de garantare pentru Prima Casă de la 700 milioane euro la un miliard de euro. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, constructorii apreciază eforturile Guvernului pentru extinderea acestui program şi accentul pe care îl pune pe susţinerea construcţiei de locuinţe noi, dar solicită ca Prima Casă să fie axat pe finanţarea prioritară a construcţiei de locuinţe noi.

ARACO mai cere stabilirea prin program a unor condiţii predefinite de eficienţă energetică a clădirilor şi de respectare a condiţiilor de dezvoltare urbană/rurală sustenabilă. Necesară este şi crearea unor proceduri de lucru cu băncile şi Fondul de garantare, care să fie mai rapide şi mai eficiente, astfel încât startarea proiectelor noi să poată avea loc în primul semestru al acestui an.

În scrisoarea deschisă, ARACO mai arată: "Suplimentar, considerăm necesară susţinerea programelor de construire a locuinţelor sociale printr-un alt proiect guvernamental decât Prima Casă, cu implicarea Ministerului Dezvoltării şi Turismului, prin dezvoltarea unui cadru legislativ specific care să permită promovarea parteneriatelor public-private pentru locuinţe sociale, practicarea unui regim de TVA nul, aferent proiectelor de locuinţe sociale, dar şi identificarea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii pentru locuinţe sociale prin vânzarea locuinţelor ANL la preţul pieţei pe unitatea de suprafaţă, cu eventuale facilităţi referitoare la termenele de plată".

Prin relansarea programului "Prima Casă" prioritar pe locuinţe noi, ar putea fi angrenaţi peste 200.000 de oameni din domeniul construcţiilor şi sectoarelor anexe (proiectare, producătorii de balast, BCA, vopseluri, uşi etc.). Potrivit ARACO, în cazul în care "Prima Casă" permite din nou achiziţionarea de locuinţe deja construite, programul îi salvează pe developerii şi pe intermediarii din domeniul imobiliar, mulţi din afara ţării şi care îşi repatriază profitul fără nici un avantaj pentru România, în timp ce aproximativ 80.000 de muncitori din construcţii şi domeniile conexe ar putea ajunge şomeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb