Acordul investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost prelungit până la 31 decembrie 2012, iar în eventualitatea în care nu vor fi găsiţi alţi parteneri străini proiectul ar putea fi derulat cu companii româneşti, potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton. "Dacă nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a declarat Ariton, prezent la hidrocentrala Lotru, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a unităţii.
Potrivit Mediafax, "Nuclearelectrica" va răscumpăra, astăzi, cu până la 4 milioane de euro, participaţiile grupurilor energetice "RWE" Germania, "GDF Suez" Franţa-Belgia şi "Iberdrola" Spania la proiectul de construcţie a celor două unităţi la Cernavodă.
Tudor Şerban, consilier al minis-trului Economiei, a declarat, miercuri, că "Enel" Italia şi "ArcelorMittal" România sunt interesate "teoretic" să îşi crească participaţiile la compania care construieşte reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă, dar vor să vadă susţinerea pe care Guvernul o acordă proiectului. El a afirmat că termenul limită până la care cele două companii vor aştepta ca Guvernul să-şi manifeste susţinerea va fi foarte scurt.
Guvernul intenţionează ca Nuclearelectrica să ajungă la o participaţie minoritară la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenţa urmând că fie acordată unor potenţiali inves-titori care să îi înlocuiească pe cei care au renunţat la proiect.
Tudor Şerban a arătat că unele companii din Coreea de Sud, Rusia, China şi America şi-au manifestat interesul pentru a prelua acţiuni la EnergoNuclear.