ARMAMENT 48 de avioane F16 noi - prima noastră soluţie pentru înlocuirea flotei vechi

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 22 septembrie 2011

Încă din vara anului 2007 "creşterea nivelului de interoperabilitate al structurilor militare naţionale cu cele ale NATO" reprezenta obiectivul principal al armatei noastre. Chiar de la acea vreme oficialii susţineau că avioanele MiG-21 aflate în dotarea forţelor aeriene române nu vor mai fi funcţionale după 2012. Astfel că, atunci, soluţia identificată era achiziţionarea a 48 de avioane noi F-16, suma necesară acestei investiţii ridicându-se la peste patru miliarde dolari. De atunci, însă, în fiecare an bugetul MApN a scăzut, iar reprezentanţii ministerului nu au mai reuşit să îndeplinească proiectul.

În primăvara anului trecut a fost abordată o altă soluţie - achiziţionarea de avioane second-hand de tip F-16, care să intre în dotarea flotei aeriene militare a României. Potrivit discuţiilor purtate la vremea res­pectivă între reprezentanţii MApN şi oficialii SUA, noul proiect presupunea costuri cuprinse între 900 de milioane şi 1,3 miliarde dolari. Avioanele propriu-zise ar fi fost oferite gratuit, însă ţării noastre îi revenea sarcina să plateas­că circa 900 de milioane de dolari pentru antrenarea piloţilor, mentenanţă şi upgradare şi pentru adaptarea infrastructurii aeroportuare. Peste 400 de milioane de dolari din total ar fi fost alocate pentru pregătirea piloţilor români. De asemenea, România ar mai fi trebuit să plătească achiziţionarea armamentului care ar fi fost instalat pe avioa­ne, suma totală finală pentru achiziţionarea de avioane F-16 ridicându-se, astfel, la 1,1 - 1,3 miliarde dolari, au precizat, anul trecut, surse apropiate negocierilor bilaterale. Întregul pachet, în forma sa finală, urma să se regăsească într-un acord ce ar fi trebuit să fie încheiat între Guvernul român şi Executivul american.

Potrivit prezentării cu privire la Programul "Avion Multirol al Forţelor Aeriene Române", pe care minis­trul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a făcut-o în martie 2010, într-una dintre şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), România ar fi urmat să achiziţioneze cele 24 de avioane, revitalizate şi complet echipate, asistenţa tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachetul de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia şi armamentul, o parte din bani fiind alocată costurilor administrative.

Instruirea personalului nostru s-ar fi desfăşurat în baze americane, la standardele de pregătire ale Forţelor Aeriene ale SUA, până la obţinerea nivelului de operaţionalizare şi implementare completă a acestui sis­tem.

Un comunicat remis la acea vreme de MApN preciza că avioanele care ar fi fost cumpărate în baza proiectului de atunci erau în uzul Aviaţiei Militare Americane şi aveau o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani (2.500 - 3.500 ore de zbor/avion), iar primele aeronave ar fi ajuns în ţara noastră în anul 2013.

Avionul F-16 este prevăzut să dureze până la 8.000 de ore de zbor, iar Forţele Aviatice ale SUA au în program utilizarea de astfel de aeronave până în anul 2025.

Derularea Programului "Avion Multirol" se înscrie în Parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi SUA, iar opţiunea pentru cumpărarea de avioane F-16 este inclusă în strategia Statului Major al Forţelor Aeriene de realizare graduală a capabilităţilor operaţionale aeriene. Obiectivul final al acesteia este intrarea în înzes­trare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter).

Strategia are prevăzute trei etape:

- etapa iniţială vizează achiziţia a 24 de avioane în uz tip F-16, varianta Block 25;

- etapa intermediară presupune achiziţia a încă 24 de avioane noi F-16, varianta Block 50-52;

- faza completă prevede intrarea în serviciu a 24 de avioane F-35 JSF, concomitent cu ieşirea din serviciu a primului lot de avioane F-16 achiziţionate iniţial.

F-16 este un avion multirol cu performanţe tehnico-tactice testate în luptă, capabil să execute misiuni de apărare a spaţiului aerian, misiuni de lovire a ţintelor terestre şi maritime în toate condiţiile meteo, ziua şi noaptea şi misiuni de cercetare aeriană. Configuraţia de echipare corespunde nevoilor de apărare a ţării noastre şi permite îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO.

Misiunile executate cu succes în operaţiunile din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan sunt relevante pentru acest tip de aeronavă. Caracteristicile sale tehnice şi de performanţă, de cel mai înalt nivel, satisfac cerinţele operaţionale iniţiale ale Forţelor Aeriene Române.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in plus e net superior fata de F 16. E facut de nemti intr-un consortiu european, la fel ca AIrbus.In plus, noi ne-am integrat in USA sau in UE ?!! Ce vom g\face noi cand UE va demara fortekle de interventie rapida ale UE?? vom lua alte aparate suplimentare care vor ingloda alte costuri??? Ma intreb legumele astea din Parlamentul Romaniei de ce nu spun articulat ca daca este sa facem o investitie/cheltuiala, macar sa o facem integrat ptr UE . Altfel sa nu ne miram ca nu ne agreaza sefii UE, vazand ca noi asiguram locuri de munca americane....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb