ASOCIAŢIA ARCHÉ: Peste jumătate din conacele şi castelele din ţara noastră, într-o stare precară de conservare

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 13 octombrie 2016

Castelul Daniel, Tălişoara

Castelul Daniel, Tălişoara

Asociaţia Arche a inventariat aproximativ 1000 de ansambluri şi clădiri ce au aparţinut fostei aristocraţii din România, prin proiectul cultural implementat, "Monumente Uitate". Dintre acestea, peste jumătate se află într-o stare precară de conservare, iar alte 300 au dispărut complet, fiind găsite doar urme ale fundaţiei, potrivit datelor Asociaţiei.

Totodată, mai puţin de 10% din castelele şi conacele din ţara noastră sunt integrate în circuitul turistic şi economic, conform reprezentanţilor Arche.

Conform datelor statistice din 2015 ale Asociaţiei, 371 de ansambluri se află în Transilvania, Crişana şi Maramureş, 132 de ansambluri în Banat, 124 de ansambluri în Moldova, 154 în Oltenia şi 238 în Muntenia.

Aproximativ 20% dintre unităţile identificate în Transilvania şi Moldova au fost restaurate şi circa 8% din Muntenia, Oltenia şi Banat.

În stare de conservare, Asociaţia Arche a identificate aproximativ 55% de unităţi în Banat, Transilvania şi Moldova şi în jur de 20%, în restul regiunilor.

7% din totalul castelelor şi conacelor sunt în curs de restaurare.

Circa 50% din ansamblurile identificate în Muntenia şi Oltenia sunt în precolaps, iar din restul regiunilor aproximativ 9%.

Din unităţile identificate de Asociaţie în Muntenia, Oltenia şi Banat aproximativ 15% sunt ruine, iar în restul regiunilor 8%.

În Moldova, 59% din conacele şi castelele identificate sunt proprietate publică, în Transilvania şi Banat 30% din total, iar în Muntenia şi Oltenia 15%.

Aproximativ 75% din proprietăţi sunt private, cu excepţia Moldovei, unde sunt doar 40%.

În jur de 15% din unităţile din Muntenia şi Oltenia se află în litigiu.

Oficialii Asociaţiei au afirmat că fondurile folosite pentru reabilitarea castelelor şi conacelor din ţară sunt fie fonduri private, fie europene, deşi pentru acestea procedurile sunt destul de dificile, iar majoritatea proprietarilor renunţă.

Asociaţia Arche a demarat în 2013 un proiect menit să redescopere castelele şi conacele mai puţin cunoscute din ţara noastră, "Castle Break". În 2016, echipa Castle Break a conceput şi organizat 13 tururi culturale, care au inclus vizite la peste 20 de foste reşedinţe nobiliare, vizite la producători şi meşteşugari locali.

Potrivit Asociaţiei, tururile culturale au o durată de 1-3 zile şi se desfăşoară, de regulă, la finalul săptămânii, în perioada aprilie-noiembrie. Costul unui astfel de tur este în jur de 450 de lei de persoană şi a avut, în medie, 40 de participanţi la fiecare dintre cele 13 tururi.

Asociaţia Arche are ca scop cercetarea, protecţia, conservarea, punerea în valoare şi promovarea patrimoniului cultural. Aceasta îşi propune să atragă atenţia, alături de alte organizaţii de profil, asupra faptului că patrimonial este o resursă sensibilă şi sofisticată, în continuă nevoie de cunoaştere şi gestionare responsabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb