Asociaţiile din sănătate cer retragerea metodologiei de calcul al preţului la medicamente

Ionuţ Stănescu
Companii #Sănătate / 20 octombrie 2016

Noua metodologie de calcul al preţurilor la medicamente trebuie retrasă, deoarece prevederile acesteia pun în pericol vieţile pacienţilor din ţara noastră prin îngrădirea accesului acestora la medicamente, susţin reprezentanţii distribuitorilor, farmaciştilor, producătorilor de medicamente şi a asociaţiilor de pacienţi, într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Aceştia au participat la o dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătăţii privind metodologia de calcul al preţurilor la medicamente.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a declarat: ,,Mesajul transmis de autorităţi în cadrul dezbaterii publice a fost unul foarte clar. Ei nu sunt interesaţi de un dialog real cu niciuna dintre părţile afectate de metodologia de calcul al preţurilor propusă. Toţi cei prezenţi la dezbatere, fără excepţie, au adus argumente solide împotriva actualei metodologii şi sperăm ca măcar acestea să îi ridice Ministrului Sănătăţii nişte semne mari de întrebare. Autorităţile trebuie să înţeleagă faptul că actuala propunere de HG va duce la o înrăutăţire a accesului pacienţilor la tratamentele de care au nevoie prin scăderea preţurilor sub nivelul minim european. De asemenea, forma actuală a metodologiei propuse de Minister prevede măsuri neconstituţionale, prin obligativitatea impusă producătorilor de medicamente de a accepta un preţ fixat de către autorităţi, indiferent dacă acesta este sustenabil sau nu. Până astăzi, nu a existat un dialog nici cu industria, nici cu pacienţii pe acest subiect. O astfel de legislaţie nu poate fi elaborată fără consultarea reală a celor afectaţi de fapt de implementarea ei şi fără o analiză de impact premergătoare. În condiţiile în care noua metodologie de calcul al preţurilor nu aduce nici o valoare economică statului român, în schimb afectează viaţa atât de multor pacienti, ne întrebăm din nou: cui foloseste ea de fapt? Solicităm retragerea acestui proiect legislativ până nu este prea târziu, pentru pacienţi, pentru producători şi pentru ceilalţi operatori ai lanţului farmaceutic".

La rândul său, profesorul Dumitru Lupuleasa, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, a precizat: ,,Proiectul propus de Ministerul Sănătăţii pentru metodologia de calcul al preţurilor la medicamente nu poate rezolva, în forma actuală aflată în dezbatere publică, niciuna dintre problemele pacienţilor, farmaciştilor, producătorilor şi distribuitorilor. Susţinem retragerea lui şi realizarea unui act normativ realizat pe baza unui dialog real între reprezentanţii autoritaţilor şi societatea civilă."

De asemenea, Cristina Pricop, director executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici (ADRFR), a afirmat: ,,Proiectul de Hotărâre de Guvern propus de autorităţi nu ia în calcul, sub nicio formă, impactul social şi economic al aplicării măsurilor de reducere suplimentară a preţurilor sub nivelul minim european.(...) Mai mult decât atât, aceste efecte negative nu au corespondent nici măcar într-un leu economie sau în vreun beneficiu pentru FNUASS. Din păcate, niciunul dintre aceste aspecte nu a fost luat în seamă. Solicităm Guvernului retragerea acestui proiect şi realizarea unor consultări autentice cu toţi actorii din piaţa farmaceutică - asociaţii profesionale şi de pacienţi, în baza cărora să se realizeze o analiză de impact şi, ulterior, să se lanseze o Hotărare de Guvern, care să adreseze în mod real situaţia semnalată".

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este o organizaţie care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 29 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în ţara noastră.

Colegiul Farmaciştilor din România este un organism profesional, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de farmacist ca profesie liberală, de practică publică autorizată. Colegiul reprezintă, în momentul de faţă, peste 14.500 de membrii, farmacişti care îşi exercită profesia pe teritoriul ţării.

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) reprezintă interesele a peste 70% din piaţa de distribuţie şi retail farmaceutic autohton.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb