Atacuri virtuale, pagube reale!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 10 mai 2017

Atacuri virtuale, pagube reale!

Atacurile din mediul virtual, la adresa unor mari instituţii sau doar îndreptate împotriva unor persoane sunt tot mai dese şi periculoase. Dacă instituţiile îşi iau de cele mai multe ori măsuri de prevedere, în cazul simplilor cetăţeni, lipsa de informare produce de cele mai multe ori daune mari. Hackerii sunt permanent în "priză", săptămânal apar informaţii legate de noi tipuri de atacuri. Atacurile sunt virtuale, dar pagubele produse sunt cât se poate de reale.

În ultimele zile utilizatorii serviciilor Apple au fost vizaţi de o nouă campanie de phising, care îşi propune să colecteze date personale sau bancare despre utilizator. Săptămâna trecută, utilizatorii serviciului de mesagerie WhatsApp au fost vizaţi de o campanie de phishing. Potrivit specialiştilor IT Point Services, atacatorii încearcă să obţină informaţii printr-o metodă de "validare" a datelor. Mai precis, victima primeşte un mesaj prin care i se cere verificarea datelor contului, pentru a putea beneficia în continuare de gratuitatea serviciului. Recomandarea este legată de ignorarea unor asemenea mesaje şi în special evitarea accesării link-urilor pe care le conţin! Poliţia Română avertizează asupra unei noi metode infracţionale, de tipul "e-mail fraud", care are ca scop deturnarea transferurilor bancare dintre societăţile comerciale. Acest tip de atac presupune accesarea contului de e-mail al unei societăţi comerciale şi simularea corespondenţei cu partenerii de afaceri, la final se poate ajunge la deturnarea transferului de bani către un cont bancar controlat de infractori.

Mult mai periculoase sunt însă atacurile îndreptate împotriva unor instituţii mari sau chiar a unor state. La începutul anului, conform unor dezvăluiri WikiLeaks, întreaga lume a aflat că CIA are un adevărat arsenal de instrumente ultrasecrete menite să penetreze orice telefon inteligent sau să acceseze informaţiile oferite de aplicaţii de comunicare şi alte dispozitive electronice: "Year Zero prezintă scopul şi direcţia programului de piraterie a CIA-ului la nivel mondial, arsenalul său de viruşi şi zeci de unităţi "înarmate" să exploateze o gamă largă de produse ale companiilor americane şi europene, inclusiv Iphone (Apple), Android (Google), Windows (Microsoft) sau televizoarele marca Samsung, care sunt transformate în microfoane sub acoperire". CIA, în colaborare cu alte agenţii de informaţii din SUA şi alte ţări, a putut să spargă criptarea unor aplicaţii de mesagerie precum ca WhatsApp, Telegram şi Signal. WikiLeaks mai anunţă că documentele respective arată că agenţi operativi CIA au studiat cum să comită atacuri informatice şi să preia controlul altor dispozitive decât computere şi telefoane inteligente conectate la Internet. CIA a adoptat în mod curent tehnici care le-au permis să plaseze vina pe hackerii din Rusia în cazul în care atacurile cibernetice pe care le avea agenţia în desfăşurare ar fi fost compromise, relevă documentele WikiLeaks, citate de CNN. Oficiali americani au declarat că nu ştiu de unde ar fi putut WikiLeaks să obţină presupusele materiale CIA. Apple a răspuns imediat la aceste dezvăluiri sustinând că cele mai multe vulnerabilităţi au fost deja rezolvate.

Pe de altă parte, Rusia a fost acuzată de mai multe instituţii europene că s-ar afla în prima linie a ţărilor care se află în spatele unor atacuri cibernetice. În ultimii doi ani au existat acuzaţii la adresa Rusiei, dinspre Ucraina, Turcia, SUA. La sfârşitul lui 2015, un atac cibernetic a vizat reţeaua de energie electrică din Ucraina. Un virus a fost implantat în reţea cu ajutorul unui document Excel infectat, a anunţat societatea ESET France. În decembrie 2015, presa de la Ankara acuza Moscova de comiterea unui atac cibernetic de proporţii. Atacul ar fi vizat servere care administrează un număr impresionant de site-uri, peste 300.000, unele aparţinând unor ministere ale guvernului Turciei, iar altele unor bănci. În septembrie 2015, un raport publicat de F-Secure, afirma că Duke, una dintre cele mai răspândite forme de malware ar fi "sponsorizată" de Rusia. La finele anului trecut, agenţiile americane de informaţii au dezvăluit că Rusia a intervenit în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale la prezidenţiale din Statele Unite, un alt obiectiv al atacului fiind acela al subminării încrederii populaţiei în sistemul electoral american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb