Audieri în cazul Tarom

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 22 octombrie 2019

Audieri în cazul Tarom

Mădălina Mezei, fostul director general al companiei aeriene Tarom, a fost audiată luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar de abuz în serviciu care vizează Ministerul Trans­porturilor. Mezei l-a acuzat pe ministrul Răzvan Cuc că i-a cerut să ţină mai multe curse Tarom la sol pentru ca mai mulţi deputaţi şi senatori să nu ajungă la votarea moţiunii de cenzură.

La ieşirea din sediul DNA, unde a fost audiată în calitate de martor, Mădălina Mezei a declarat: "Este rolul autorităţilor să stabilească adevărul. Aş vrea să discut despre valorile mele personale. Eu cred în familie, în carieră şi în Tarom. Tarom este a doua mea familie. Domnul Cuc a trecut o linie când a considerat că îşi poate bate joc de cariera şi profesia unui om. Planul meu profesional e de a livra o strategie pentru Tarom pe termen lung, iar eu l-am crezut pe domnul Cuc că puteam să construim aşa ceva împreună. În rest, nu aş mai vrea să declar nimic. Nu mai spun nimic, am spus tot au­torităţilor, am încredere în instituţiile democraţiei româneşti".

Fosta şefă a Tarom a susţinut o conferinţă de presă, vineri, în faţa sediului Tarom. Ea a relatat cum a fost dis­cuţia în care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi cerut să ţină la sol aeronave cu care urmau să vină parlamentarii la votarea moţiunii de cenzură.

Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a recunoscut, vineri, că s-a întâlnit cu Mădălina Mezei, fosta şefă Tarom, în seara de dinaintea moţiunii de cenzură, pe stradă, dar că dis­cuţia a avut loc la solicitarea acesteia şi că nu i-a cerut să oprească la sol curse ale Tarom. Cuc spune totuşi că a întrebat-o ce parlamentari vin în ziua moţiunii cu aeronavele Tarom.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, oferite de surse politice, persoana care ar fi solicitat oprirea la sol a aeronavelor Tarom ar fi Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, unul dintre apropiaţii fostului lider social-democrat Liviu Dragnea. Arsene i-ar fi oferit soluţia opririi aeronavelor lui Răzvan Cuc, dar ministrul transporturilor a fost refuzat de fosta şefă a Tarom, Mădălina Mezei.

În acest scandal, premierul Viorica Dăncilă s-a poziţionat de partea lui Răzvan Cuc. Dăncilă a declarat, ieri, că nu crede că Răzvan Cuc ar fi încercat să pună presiuni pentru menţinerea unor avioane la sol şi că în prezent Corpul de Control al prim-ministrului a început să verifice situaţia. În privinţa interesului manifestat de Răzvan Cuc legat de numele pasagerilor unor anumite curse aeriene, premierul a spus: "După câte ştiu ministrul Transporturilor are dreptul să se intereseze dacă sunt anumiţi pasageri".

Dăncilă consideră că orice acuzaţie trebuie dovedită şi că ar trebui să funcţioneze principiul nevinovăţiei.

Situaţia incertă din fruntea Tarom continuă. Valentin Gvinda, propunerea lui Cuc pentru funcţia de director general, a decis, ieri, să renunţe la mandatul acordat de ministrul Transporturilor. Într-un comunicat de presă, Consiliul de Administraţie al companiei, întrunit ieri în şedinţă, a luat act de renunţarea lui Valentin Gvinda la mandatul de director general provizoriu şi l-a desemnat în funcţia de director general provizoriu pe George Costin Barbu, pentru un mandat de 4 luni.

George Costin Barbu a ocupat funcţia de director general al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă începând cu anul 2015 până în prezent, fiind absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, specializarea Inginerie şi Management Aeronautic.

Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, ieri, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că analizează posibilitatea legală de a formula o plângere penală împotriva fostului director general interimar al companiei Tarom, Mădălina Mezei pentru infracţiunea de "inducere în eroare a organelor judiciare".

În postarea respectivă, Cuc îi cere Mădălinei Mezei să înceteze "a mai târî structuri ale statului român în aceste declaraţii". Ministrul de resort afirmă:

"Îi solicit public doamnei Mezei să renunţe la a mai invoca fie Ministerul Transporturilor, fie societatea Tarom în retorica domniei sale aservită unor interese de campanie. Cât despre presupusa mea «bătaie de joc» în legătură cu «cariera şi profesia Domniei sale», îi reamintesc doamnei Mezei că i-am dat numeroase şanse să se afirme în calitate de director general al TAROM, însă rezultatele dezastruoase vorbesc de la sine. Nepotismul, interesele personale şi lipsa totală de implicare managerială sunt chestiuni deja de notorietate publică în ceea ce o priveşte. De astăzi înainte, cetăţeanul Răzvan Cuc va aborda această chestiune, prin raportare la instituţiile abilitate ale statului".

---------

Liberalul Lucian Bode, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor susţine, într-un comunicat de presă remis Redacţiei, că ministrul Răzvan Cuc "este artizanul dezastrului de la Tarom şi lasă în urma sa o companie pe butuci".

Domnia sa afirmă: "Prin demiterea intempestivă a Directorului General, în urma acuzaţiilor grave aduse de acesta legate de menţinerea la sol a aeronavelor Tarom - astfel încât unii parlamentari să nu ajungă la timp la votul moţiunii de cenzură - la pachet cu vestea că noul director desemnat a refuzat să semneze contractul de mandat, se creează premisele unui nou blocaj de proporţii pentru Tarom. Această situaţie gravă este de fapt adevărata cauză pentru rămânerea la sol a aeronavelor Tarom! Cu fiecare zi care trece în care ministrul Cuc patronează acest minister, demis fiind, echivalează cu prăbuşirea companiei Tarom".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este vre-o diferență între povestea aceasta si cozile diasporei (fară ștampilă, buletin de vot) ?

    Banu' cetățeanului împărțit de Parlament ?

    Interviul de aseară este de jos pălăria ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb