AURELIAN DOCHIA: "Adâncirea deficitului de cont curent, singura rezolvare a dezechilibrelor economice"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 mai 2019

Aurelian Dochia

Aurelian Dochia

Deficitul de cont curent s-a majorat cu 185 milioane euro, la 1,212 miliarde euro, în primul trimestru din 2019, conform BNR

Contul curent al balanţei de plăţi a ţării noastre a înregistrat un deficit de 1,212 miliarde de euro, în perioada ianuarie-martie 2019, în ascensiune de la 1,027 miliarde de euro, deficitul consemnat în primele trei luni ale anului trecut, arată cifrele publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR).

În acest context, analistul financiar Aurelian Dochia a afirmat că evoluţia creează o vulnerabilitate suplimentară pentru economia românească, în condiţiile în care, în opinia sa, ne regăsim într-o situaţie asemănătoare celei din 2008-2009, în care deficitele gemene (cel bugetar intern şi cel comercial extern) au fost factorii care au făcut ca România să fie foarte vulnerabilă la criza care s-a declanşat în economia mondială.

Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Adâncirea deficitului de cont curent este o tendinţă pe care o vedem de mai multă vreme. Nu sunt surprins şi cred că toată lumea ar fi trebuit să prevadă o asemenea evoluţie pentru că nu există o altă rezolvare a dezechilibrelor care s-au creat în economie de doi ani încoa­ce - perioadă în care au crescut foarte rapid veniturile disponibile ale populaţiei, ritmul acesta depăşindu-l pe cel al creşterii producţiei, iar diferenţa nu poate decât să meargă în importuri".

"Finanţarea deficitului extern se face prin împrumuturi (în mare parte prin împrumuturi de capital din străinătate) şi vedem că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează, în fiecare săptămână, licitaţii pentru titluri de stat, iar datoria publică urcă des­tul de repede".

Astfel, orice tulburare sau sentiment de neîncredere, cu privire la economia românească, apărute în piaţa financiară europeană, în primul rând, ne va crea dificultăţi cu finanţarea deficitului şi atunci am putea asista la devalorizarea monedei naţionale, am putea fi nevoiţi să apelăm la împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) ş.a.m.d., la fel ca în anul 2009, este de părere analistul economic, care atrage atenţia că, deşi nu am ajuns încă în acea situaţie, ar trebui să fim conştienţi de riscuri.

Potrivit datelor BNR, în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 895 milioane de euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 112 milioane de euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un excedent de 91 milioane euro, comparativ cu un deficit de 589 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare - un excedent mai mare cu 142 milioane euro.

Domnul Dochia ne-a explicat: "Toate măsurile care ar duce la o încetinire a acestei evoluţii şi la o reechilibrare a situaţiei sunt neplăcute şi deloc populare, iar din punct de vedere politic, ele sunt cu atât mai puţin favorabile, mai ales acum când urmează alegeri. Cred că nimeni nu are apetitul pentru a lua măsurile necesare, care ar presupune creşteri de impozite şi taxe, devalorizarea cursului monedei naţionale, măsuri de reducere a veniturilor disponibile şi a puterii de cumpărare. Acestea sunt inevitabile şi se vor întâmpla, într-un fel sau altul, chiar fără ca cineva să ia o măsură în direcţia asta. Dacă ne uităm la parcursul inflaţiei, vedem că iarăşi ajungem cu acest indicator la 5%, cel mai înalt nivel din Europa. Este o măsură care apare ca reacţie la aceste dezechilibre, o supapă prin care se reglează ele".

Analistul economic nu exclude posibilitatea ca în perioada următoare să ne confruntăm cu o presiune pe cursul de schimb, opinând că BNR ar putea să aibă în vedere o majorare a dobânzii de politică monetară, adăugând: "Poate că banca centrală va decide să amâ­ne această decizie, dar în mod normal asta vine, cresc dobânzile. În economie există mecanisme de reechilibrare, iar ele se produc chiar şi fără cineva care să dispună măsuri în acest sens".

BNR: "Investiţiile străine directe au scăzut în primele trei luni ale acestui an"

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în ţara noastră au însumat 1,243 miliarde de euro în trimestrul întâi din 2019 (comparativ cu 1,555 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 854 de milioane de euro, iar creditele intragrup au înregis­trat valoarea netă de 389 de milioane euro, potrivit Băncii Naţionale.

BNR a mai transmis: "În primele trei luni din 2019, datoria externă totală a României a urcat cu 397 milioane de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 67,427 miliarde de euro la 31 martie 2019 (67,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,8% faţă de 31 decembrie 2018; datoria externă pe termen scurt a înregistrat, la 31 martie 2019, nivelul de 32,387 miliarde de euro (32,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3% faţă de 31 decembrie 2018.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,6% în perioada ianuarie-martie 2019, comparativ cu 21,2% în anul 2018". Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 martie 2019 a fost de 4,6 luni, în comparaţie cu 4,9 luni la 31 decembrie 2018, au mai indicat datele furnizate de banca centrală.

Cifrele BNR au mai arătat că gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 martie 2019 a fost de 70%, comparativ cu 74,3% la 31 decembrie 2018.

Reamintim că, în ianuarie, contul curent al balanţei de plăţi înregistra un deficit de 114 milioane de euro, majorându-se de aproximativ 16 ori în comparaţie cu deficitul de 7 milioane de euro, consemnat în luna ianuarie 2018, conform BNR.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb