• Un gram de aur a ajuns să valoreze 126 lei
Panica generală instalată pe pieţele financiare mondiale cauzată de instabilitatea economiei anumitor ţări din Europa a determinat investitorii să se refugieze în instrumente de investiţii considerate "sigure", precum aurul. Preţul metalului galben a consemnat, în ultima lună, o apreciere de 10,15%, un gram de aur ajungând să valoreze, potrivit BNR, circa 126 de lei.
La polul opus, înregistrând scăderi de până la 20%, indicii Bursei de Valori Bucureşti au continuat să dea înapoi. Astfel, cei care s-au orientat, în intervalul analizat, către portofolii similare indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, au avut o pierdere de 16,31%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o scădere de 22%. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, s-a depreciat cu 18,29%, ajungând la 480 de puncte.
Acţiunile companiei "Siretul" Paşcani (simbol bursier SRT) au continuat să ocupe prima poziţie în topul creşterilor la o lună, fiind printre puţinele acţiuni care au consemnat aprecieri. În perioada 6 aprilie - 6 mai, ele au fost cel mai bun plasament din piaţă, preţul lor urcând cu circa 9,5%.
Randamente pozitive au mai fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "Omnitrust" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 5,98% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).
Depozitele în euro la "Marfin Bank" şi "ATE Bank", şi Banca Comercială au adus cele mai bune randamente stabile deponenţilor, aceştia câştigând 0,27% din suma investită iniţial.
În schimb, tradiţionaliştii care au optat pentru depozite în lei au înregistrat randamente negative pe fondul deprecierii puternice a monedei locale. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, joi, o pierdere de 1,38% din suma depusă, în cazul în care ar fi fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei la MKB Romexterra Bank, care a avut cea mai bună do-bândă.
Moneda naţională a înregistrat în ultima lună deprecieri, astfel că cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 2,07%. În prezent, un euro valorează circa 4,18 lei.
Precizări: