• Există suspiciuni că societatea cumpără gaz şi păcură la cele mai mari preţuri de pe piaţă l Reprezentanţii municipalităţii susţin că nici ei nu ştiu care sînt preţurile combustibililor achiziţionaţi de companie
Săptămîna trecută a fost marcată de disputele provocate de solicitarea "Electrocentrale Bucureşti" să-şi majoreze preţul de furnizare a energiei termice cu circa 56%. Ministrul Economiei, Codruţ Şereş, şi primarul Capitalei, Adriean Videanu, au spus că scumpirea este nejustificată, chiar dacă au cres-cut preţurile de achiziţie a combustibililor utilizaţi în procesul de producţie.
Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale din Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de ieri, majorarea cu 19,32% a preţului energiei termice furnizate de SC "Electrocentrale Bucureşti" SA către RADET Bucureşti. Majorarea aprobată a preţului la energia termică este motivată, în principal, de creşterile de preţuri la combustibilii utilizaţi de companie (păcură şi gaze naturale) în procesul de producţie.
Un comunicat de presă remis redacţiei arată că, tot în cadrul şedinţei Comitetului de Reglementare, a fost luată decizia organizării unui control de fond la "Electrocentrale Bucureşti", în cursul lunilor februarie şi martie 2006. Controlul are ca scop verificarea modului de achiziţie a combustibililor utilizaţi, eficienţa schemelor de funcţionare şi a utilizării echipamentelor, precum şi efectul reabilitărilor asupra costurilor de producere.
După finalizarea controlului vor fi reanalizate costurile de producere a energiei termice, fiind posibilă o nouă ajustare a preţului practicat de "Electrocentrale Bucureşti".
Surse din cadrul ANRE susţin că acest control este absolut necesar pentru că, în urma solicitării depuse de "Electrocentrale Bucureşti", a rezultat că societatea achiziţionează păcura şi gazele la preţuri printre cele mai mari din piaţă. Conducerea "Electrocentrale Bucureşti" nu a dorit să facă nici un comentariu cu privire la decizia ANRE pînă ce va primi înştiinţarea oficială a autorităţii. În procesul de producţie, compania foloseşte gazul în proporţie de 60% şi păcura în proporţie de 40% şi este unul dintre cei mai mari consumatori de păcură dintre producătorii de agent termic din ţară.
Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, ne-a declarat că un asemenea control este binevenit şi poate că preţul de furnizare a agentului termic practicat de "Electrocentrale Bucureşti" va fi ajustat de ANRE şi în favoarea consumatorilor. Domnia sa ne-a spus că populaţia nu va resimţi această majorare pentru că plăteşte un preţ naţional de referinţă pentru gigacalorie. Scumpirea va fi suportată din subvenţia acordată de la bugetul local, iar efortul financiar se ridică la 130 milioane RON (circa 1.300 miliarde lei vechi), susţine reprezentantul municipalităţii bucureştene. Cît despre preţurile de achiziţie a păcurii şi gazului, Răzvan Murgeanu ne-a spus că sînt un mister şi pentru municipalitate, lucru ce a determinat primăria să respingă cererea "Electrocentrale Bucureşti" de majorare cu 56% a tarifului de furnizare a agentului termic.
Pentru ceilalţi producători care furnizează energie termică RADET Bucureşti (CET Griviţa, "Nusco Imobiliara" şi "Vest Energo"), ANRE a aprobat, de asemenea majorări de preţ. Astfel, creşterile de preţ la producerea de energie termică sînt cuprinse între 16,8% şi 19,71%.
Creşterile aprobate pentru preţurile energiei termice achiziţionate de RADET Bucureşti sînt inferioare majorării de 20% a preţului naţional de referinţă, efectuată începînd cu luna noiembrie 2005.