Autorităţile sanitar veterinare din Buzău susţin că nu există nicio legătură între focarele de pestă porcină africană confirmate săptămâna trecută şi cel confirmat ieri noaptea, la Puieşti, cele trei situaţii apărţnd din cauza neglijenţei umane.
Potrivit directorului DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, între focarul confirmat ieri noapte, la o microfermă din localitatea Puieştii de Jos, comuna Puieşti, şi cele două focare de pestă porcină africană de la Pănătău şi Lunca nu există nicio legătură.
Ciprian Botezatu a explicat că aproximativ 90 de animale au fost sacrificate în exploataţia în care a apărut noul focar, Înainte de primirea rezultatelor finale care confirmau focarul, dar decizia, deşi radicală, a fost necesară pentru protejarea animalelor din restul satelor comunei Puieşti, scrie News.ro.
"Am decis pe loc uciderea imediată a întregului efectiv, este o măsură pe care legislaţia o permite cu recoltarea de probe de la animale înainte de a ucide, ceea ce s-a şi efectuat, o măsură extremă, dar absolut necesară într-o situaţie de criză. Dorim să protejam animalele sănătoase din zonă şi să reducem pe cât posibil pagubele economice ulterioare sau colaterale. O decizie radicală, asumată, buletinele de analize venite ulterior au dovedit că a fost şi o decizie corectă", a declarat Botezatu.
După confirmarea focarului, ieri seară în jurul orei 23.00, autorităţile au luat măsuri de dezinfecţie completă a exploataţiei afectate şi a zonei adiacente. Perimetrul a fost izolat, iar locuitorii au fost avertizaţi cu privirile la măsurile pe care trebuie să le ia şi ce trebuie să urmărească la animalele pe care le au în gospodării.
De asemenea, s-a luat decizia interzicerii transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă. Deşi zona în care a fost confirmat focarul de pestă porcină africană este oarecum izolată de restul satelor din Puieşti, oamenii sunt deja disperaţi. Ei se tem ca autorităţăile să nu treacă la sacrificarea preventivă a tututor porcilor din comună.
Acesta este al treilea focar de pestă porcină africană din judeţul Buzău, după cele de la Lunca şi Pănătău.