AVAS va valorifica luna viitoare Satul şi Clubul Francez, active ale WTC Bucureşti

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2004

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va cere în Consiliul de Administraţie al World Trade Center Bucureşti, care va avea loc pe 25 mai 2004, valorificarea Satului şi Clubului Francez. Preşedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat, citat de Rompres: "Cel mai probabil licitaţia acestora va avea loc în luna iunie şi luăm în calcul chiar televizarea acestei licitaţii, atît pentru o mai bună transparenţă cît şi pentru a obţine preţul cel mai mare. Trebuie însă să aşteptăm evaluarea unei firme străine, deoarece pînă în acest moment nu avem decît evaluările WTCB".

După scăderea sumei recuperate din vînzarea celor două active, soldul creanţei va putea fi valorificat în două moduri, în opinia lui Ursache. Primul ar fi convertirea creanţei în acţiuni, adică trecerea în posesia statului a unei părţi din WTCB, care vor fi vîndute prin licitarea la Bursă. A doua modalitate o constituie eşalonarea la plată pentru un anume număr de ani, în funcţie de posibilitatea de rambursare.

"Oricum, statul va avea de cîştigat prin intrarea unor bani la fondul de risc", a afirmat preşedintele AVAS. Creanţele AVAB asupra SC "World Trade Center Bucureşti" SA provin din preluarea unei datorii de 63,43 milioane dolari de la Ministerul Finantelor Publice, instutiţie care a garantat în numele statului un împrumut al WTC şi a alteia de 14,98 milioane dolari preluate de la "Bancorex" SA şi "Banca Agricolă" SA.

Preluarea acestor creanţe s-a efectuat în 1999 de la băncile cedente, respectiv "Bancorex" şi "Banca Agricolă" SA pe baza unor prevederi legale privind valorificarea unor active bancare şi la diminuarea datoriei publice. Termenul limită de plată a datoriei avute de WTC Bucureşti SA este aprilie 2004. Din datoria iniţială WTCB a achitat 84,5 milioane euro.

După preluarea creanţei, AVAB a intervenit pentru schimbarea formei juridice a WTCB din societate cu răspundere limitată în societate pe acţiuni şi pentru preluarea managementului societăţii prin numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie a lui Mircea Ursache, vicepreşedintele, în acea vreme, al AVAB. Măsurile aplicate au constat în îngheţarea salariilor, reducerea cheltuielilor administrative cu 20 la sută, pornindu-se de la faptul că societatea foloseşte bani publici pentru achitarea datoriei externe. Hotelul Sofitel este operat în franciză de grupul francez Accor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb