Avem acord de colaborare directă între Romgaz şi Gazprom

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 iunie 2009

Avem acord de colaborare directă între Romgaz şi Gazprom

Dar gazul importat nu se va ieftini din această cauză

Autorităţile române au reuşit să semneze primul acord de colaborare directă dintre Romgaz şi Gazprom, în urma vizitei la Moscova a delegaţiei române condusă de Ministerul Economiei. Adriean Videanu, minis­trul Economiei, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Acest acord este rodul discuţiilor din ultimii doi ani. La vizita noastră de la Moscova, de la finele lunii mai, am identificat posibilităţile de colaborare dintre Romgaz şi Gazprom, inclusiv înfiinţarea companiei mixte, cu acţionariat egal, între cele două societăţi. Compania are ca scop dezvoltarea de depozite de înmagazinare a gazelor, valorificarea acestor depozite prin vânzarea directă de gaze pe piaţa noastră şi pe alte pieţe europene, dar şi investiţii în centrale pe gaz pentru generarea de electricitate şi energie termică. Documentul este confidenţial şi reprezintă un pas enorm pentru noi în asigurarea securităţii energetice".

Compania mixtă ar urma să fie înfiinţată în septembrie, iar capacităţile de înmagazinare vizate totalizează 5-6 miliarde mc de gaze, dintre care două miliarde mc va fi capacitatea depozitului de la Roman-Mărgineni. Ministrul Economiei a atras atenţia că acest acord nu va avea, ca efect imediat, scăderea preţului gazelor din import. Actualele firme de intermediere a importurilor de gaze nu vor dispărea dacă vor fi efectuate tranzacţii şi prin compania mixtă Gazprom - Romgaz. O astfel de colaborare ar putea fi pentru o perioadă de 30 de ani de acum înainte.

Adriean Videanu susţine că în cadrul delegaţiei de la Moscova au fost prezentate şi oportunităţile de investiţii din sectorul nostru energetic. Domnia sa a menţionat dezvoltarea de centrale de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET-urilor administrate de primării sau în cadrul Termoelectrica şi Electrocentrale Bucureşti. De asemenea, au fost prezentate şi proiectele de finalizare a unor capacităţi hidroenergetice, a căror construcţie a început înainte de Revoluţie, după care a fost abandonată.

Ministrul Economiei a precizat că una dintre solicitările părţii ruse a fost realizarea staţiei back-to-back de la Isaccea, astfel încât producătorii de energie din Rusia să tranziteze Româ­nia către destinaţii precum Grecia, Turcia şi Serbia, importatori de energie. Autorităţile române au promis că vor analiza cu atenţie această posibilitate.

Ministrul Videanu a subliniat că discuţiile de la Moscova cu reprezentanţii Gazprom nu au avut nicio conotaţie politică. Acordul de colaborare a fost semnat de directorul general al Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, şi de preşedintele Gazprom Export, Aleksandr Medvedev.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb