Aventuri în epoca de piatră

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 2 octombrie 2018

 Cătălin Avramescu

O fotografie mi-a atras atenţia. Eram în catedrala din Reims, locul unde erau încoronaţi regii Franţei, o capodoperă a arhitecturii gotice. Din păcate, aproape complet ruinată în Primul Război Mondial. A fost reconstruită cu mari eforturi, şi redeschisă în 1938. Însă o bună parte din decoraţiile interioare, care trebuie să fi fost splendide, au dispărut. În locul devenit acum destul de auster, era organizată o expoziţie de fotografii. Unele dintre acestea prezentau evenimentele din război.

Atunci am văzut imaginea. Era făcută în pivniţele din Champagne, regiunea în care se găseşte oraşul Reims. Oamenii se refugiaseră în subteranele în care, de secole, ţineau vinul şi, mai ales, şampania care a făcut celebră zona. Viaţa trebuie să fi fost foarte dificilă sub pământ, în tunelurile întunecoase. Însă imaginea care m-a oprit în loc înfăţişa o clasă într-o zi normală de şcoală. Cu învăţătoare, bănci cu penare, o tablă de scris. Totul sub pământ.

Aici e cheia. Oamenii aceia, chiar în vreme de război, în condiţiile în care sufereau tot felul de privaţiuni, iar deasupra se desfăşurau unele dintre cele mai mari bătălii din istorie, se organizaseră. Iar unul dintre lucrurile la care nu renunţaseră cu niciun chip era educaţia copiilor. La lumina lămpii sau lumânării, în tuneluri.

Cred că imaginea aceasta spune totul despre diferenţa care există acum între o ţară ca Franţa şi România. Din Antichitate încoace, fiecare stat care se respectă a ţinut la educaţie. Desigur, unele au înţeles această exigenţă într-un fel mai curios. Dar niciunul nu a aruncat complet peste bord educaţia. Nici măcar în vreme de război.

Excepţia este România. Aici se petrece ceva care, cred, nu are precedent în istoria omenirii. Pentru prima dată avem o "elită" politică ce face eforturi să ne întoarcă în epoca de piatră. Când oamenii se fugăreau unii pe alţii cu ciomege şi scoteau sunete dezarticulate.

Lăsaţi discuţia despre incompetenţă. E clar că actualii guvernanţi sunt incompetenţi. Sau despre ineficienţă. Cine are vreo îndoială că politicile acestui guvern, care a dublat deficitul într-un an, ne vor duce de râpă? Sau despre corupţie. "Grupul Teleorman" este pe cale să distrugă Procuratura, Codul Penal şi instanţele. Complet. Programul său de destructurare a Judiciarului pare scris, în bătaie de joc, de adunarea generală a deţinuţilor de la Jilava.

Incompetenţă, ineficienţă şi corupţie s-au mai văzut pe aici. Amintiţi-vă de "guvernarea Văcăroiu". Însă niciodată nu am avut o guvernare care este într-un război total cu limba română însăşi. Şi cu logica elementară.

Guvernul e condus de o persoană căreia - pentru a mă exprima în limitele decenţei - par să îi lipsească ţiglele de pe casă. S-a dus la Bruxelles şi a spus că în Piaţa Victoriei, pe 10 August, erau "drogaţi". După care i-a acuzat pe "protestanţi" că au atacat bătăuşii Jandarmeriei.

Asta e cireaşa de pe tort. Blatul are mai multe straturi groase şi toxice. Iată-l pe cel de la Educaţie. Să ai miniştri incompetenţi e una. Dar să ai miniştri analfabeţi este ceva atât de exorbitant... Eu nu ştiu niciun precedent pe planeta Pământ. Socialiştii au depăşit chiar orice limită imaginabilă: doi analfabeţi, unul după altul, numiţi miniştri ai Educaţiei.

Acum înţeleg că vor să o numească la Educaţie, interimar, pe Rovana Plumb. Las la o parte scandalurile în care a fost implicată această persoană. E clar că socialiştilor nu le pasă nici cât negru sub unghie. Întreb: ce o califică pe Rovana Plumb să se aşeze măcar cinci minute pe un scaun pe care au stat oameni precum Spiru Haret?

Tot ce face regimul Dragnea, de doi ani încoace, este să distrugă, sistematic, toate instituţiile de învăţământ. Pentru prima dată în istorie, avem manuale (oficiale) scrise de habarnişti şi agramaţi. Aţi mai auzit de aşa ceva?

La guvernare au ajuns oameni care nu au niciun reper cultural. Am citit o declaraţie a unuia numit Paul Stănes­cu. Se pare că individul este de undeva din Olt şi a ajuns... Vice-Prim-Minis­tru. Aţi auzit ceva, orice, despre competenţele acestui om? Nu. Nici eu. Dar alta-i "chestia". Acest Paul Stănescu vrea să se clădească, în faţa "Palatului Parlamentului", o copie... a Coloanei Infinitului, a lui Brâncuşi. Am rămas fără glas. Pot să scriu, dar nu pot să mai zic nimic de când am citit despre o asemenea aberaţie...

În toate regimurile politice din neolitic încoace a existat un interes, măcar limitat, pentru învăţătură, pentru ştiinţă. Acesta este primul despre care am auzit sau despre care am citit complet dezinteresat. Mai grav: care joacă în picioare, pe ritmuri de manele, orice valoare culturală. Nici Brâncuşi nu mai este în siguranţă. Ce să mai spere elevii, studenţii sau profesorii?

Regimul socialist este decis să de-civilizeze radical România. Este o perspectivă terifiantă. Sper că vom scăpa cumva. Şi că ne vom aminti această perioadă ca pe un coşmar. Dacă nu, e vai de noi. Nici nu ştiu dacă va rămâne cineva să stingă lumina, pentru că până şi comutatorul va fi furat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb