BANCA TRANSILVANIA A DEVENIT ACŢIONAR AL VICTORIABANK Presa: "BT şi BERD au ok-ul Băncii Naţionale moldovene să preia integral Victoriabank"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 ianuarie 2018

Presa: "BT şi BERD au ok-ul Băncii Naţionale moldovene să preia integral Victoriabank"

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), după ce a primit aprobarea pentru achiziţia unui pachet de 39%, din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova - Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din Republica Moldova.

În noiembrie, presa moldoveană a scris că Banca Naţională a Moldovei (BNM) a eliberat Băncii Transilvania SA permisiunea pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni în mărime de 100% în capitalul BC "Victoriabank" SA.

Într-un răspuns oficial acordat pentru deschide.md, reprezentanţii BNM susţin că Banca Transilvania şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) precum şi VB Investment Holding BV (aflată sub controlul BERD) vor putea achiziţiona întregul pachet de acţiuni emis de BC "Victoriabank" S.A., adică 100% din acţiunile băncii moldoveneşti.

"În ceea ce priveşte ofertele de vânzare a acţiunilor - acestea urmează a fi expuse la vânzare la decizia deţinătorilor acestora, în condiţiile stabilite de regulile pieţei reglementate", se mai spune în răspunsul BNM.

Anterior, BNM transmisese către acelaşi site că, în urma achiziţiei iniţiale anunţate a unui pachet de 39% în capitalul social al BC "Victoriabank", Banca Transilvania şi BERD vor deţine împreună pachetul majoritar şi vor avea obligaţia în virtutea legii de a veni cu o ofertă publică de achiziţionare a celorlalte acţiuni la această bancă.

Anterior tranzacţiei, un pachet de 39,2% din banca moldoveană era deţinut de milionarul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown Cipru. Acesta ar avea legături cu oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, potrivit presei moldovene, care citează o scrisoare deschisă a omului de afaceri Veaceslav Platon către organele de cercetare penală.

De asemenea, BERD îşi majorase, în 2016, participaţia în cadrul băncii moldovene la 27,5%, "în încercarea de a restabili o guvernanţă corporativă eficientă şi de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank", după cum a anunţat BT, în noiembrie 2017.

Totodată, presa relata că un pachet de 10,45% din bancă era deţinut de Victor Ţurcan.

Unii acţionari ai băncii au fost sancţionaţi de Banca Naţională a Moldovei (BNM), anul trecut, potrivit presei din Moldova. Într-un comunicat al BNM este menţionat: "Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis aplicarea sancţiunii de amendă faţă de membrii Comitetului de Direcţie ai B.C. «VICTORIABANK» S.A., aflaţi în funcţie în perioada supusă controlului. Suma totală a amenzilor constituie 496.071 lei. De asemenea, membrii Comitetului de Direcţie au fost sancţionaţi cu avertisment asupra neadmiterii pe viitor a încălcărilor actelor normative şi posibilităţii de aplicare a unor sancţiuni mai aspre în cazul în care neregulile constatate vor fi comise în mod repetat".

Decizia a fost luată ca urmare al controlului complex pe teren efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate unele încălcări ale Legii instituţiilor financiare, actelor normative ale BNM şi Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, potrivit deschide.md. care susţine că banca nu a respectat cerinţele prudenţiale referitoare la activitatea de creditare, reglementările valutare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc.

Deschide.md arată, citând surse din domeniul bancar, că persoanele sancţionate sunt Natalia Politov-Cangaş (fostul preşedinte al băncii), Corneliu Ghimpu - prim-vicepreşedinte al Comitetului de Direcţie (CD) al Băncii Comerciale "Victoriabank" S.A., Ludmila Vangheli - vicepreşedinte, Elena Goncear - vicepreşedinte.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienţi, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii.

Victoriabank are, conform comunicatului BT, cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piaţă din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piaţă, de 39%.

Priorităţile Băncii Transilvania pentru Victoriabank, ca acţionar împreună cu BERD, sunt următoarele:

-Susţinerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorul IMM şi micro;

-Dezvoltarea unei palete cât mai variate de produse şi servicii pentru persoanele fizice;

-Alinierea culturii organizaţionale şi guvernanţei corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania;

-Implicare în dezvoltarea personală şi profesională a persoanelor cu spirit întreprinzător din Republica Moldova prin întâlniri şi cursuri organizate de BT Club, prin care sunt oferite ocazii şi oportunităţi de învăţare şi de networking.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O noua provocare pt. BT. Este de urmarit raportul castig/riscuri, desi BERD da oarece incredere in acest sens. Sa speram ca pretul actiunii BT se va duce spre valoarea reala, 2.9 - 3.3 ron.

    1. cum "estimezi" valoarea reala? de ce la pretul actual este subevaluata actiunea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb