Bani şi iniţiative

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 noiembrie 2010

Aurel Nedel. "Repaus."

Aurel Nedel. "Repaus."

Casa de licitaţii de artă Goldart declanşează, la sfîrşit de an, o campanie bogată de acţiuni. Nu sînt singurii, desigur, şi este o bucurie pentru iubitorii de artă să îşi treacă în agende evenimentele promise în principal de casele de licitaţii de artă dar şi de o serie de galerii care au înţeles că a vinde un obiect de artă este, mai întîi de toate, un act de cultură.

Marţi, Goldart a invitat lumea de artă la un vernisaj, la o lansare şi la mai multe premieri. Vernisajul a avut ca obiect o expoziţie de grup alcătuită în jurul unei idei mediteraneene, potrivită zilelor călduroase, de Coastă de Azur, trăite atunci şi în ultimele săptămâni. Expoziţia a fost deschisă în holul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare, loc de expoziţii importante de artă de mai mult timp. Este o defilare, cu vînzare, de la 3,4 la 23,5 mii de lei, de nume mari ale picturii româ-neşti: totemicul Ilie Boca de Bacău, cavalerul romantic Horea Cucerzan, doi deţinători de drept al titlului de "Bădia", Ion Grigore şi Corneliu Vasilescu, decanul ieşean Dan Hatmanu, marele discret şi profund Aurel Nedel, tînărul Lucian Liciu, foarte bun cînd nu se pune să ne şocheze cu orice preţ, Vasile Pop Negreşteanu, care nu a scos, de această dată, nici cetera şi nici fluierul-penel cel ţine la inimă, parizianul Petre Velicu, Waldemar, "prinţul" moştenitor al unei mari familii de artişti, Mattis-Teutsch, care a reuşit să îşi impună stilul propriu. Locul de expunere beneficiază, de cîteva zile, de un peisaj exterior din domeniul sculpturii, plasat exact pe punctul vizual al ieşii din holul Aulei BCU, pe "podoabele" calului care îl poartă din nou pe Carol l în Piaţa Palatului. Cîrcotaşii din domeniul artelor foarte plastice consideră că din bronzul utilizat la respectivul fragment de peisaj i s-a mai fi putut face un bust primului rege al României.

Lansarea Goldart este un catalog personal al vînzărilor efective reuşite în 2009 de respectiva casă de licitaţii. A fost subliniată această noţiune, de vînzare efectivă, pentru a delimita adjudecările onorate, cînd banii au fost plătiţi, de promisiuni sau vînzări neonorate sau alte efecte de scenă lipsite de afluxul financiar. Este un catalog de referinţă, cu o putere secevnţială, pentru un an trecut, mai demult, aşa că el trebuie urmat destul de repede de cel al anului încă în curs.

Premiile acordate de Goldart, decernate cu ocazia întîlnirii de marţi, sînt un gest de apreciere a eforturile unor jurnalişti care insistă să scrie, cu imaginaţie şi informaţie, despre artă şi piaţa de artă, şi pentru presa care le poartă mesajul, adică îi publică. Printre ei, cu voia dumneavoastră, unul de pe listă, este şi autorul rubricii de faţă. Cu ani în urmă, după ani lungi de cursă solitară a casei Alis pe piaţa de artă, a fost anunţată o licitaţie la Athenee Palace, şi naşterea în direct a unei case de licitaţie. La acele vremuri, am salutat în acest eveniment inclusiv naşterea concurenţei binefăcătoare în domeniu. Prima şedinţă, petrecută într-un decembrie, a lăsat să se vadă intenţia organizatorilor de a face mai mult decît vînzări încrîncenate de picturi, sculpturi şi cărţi, amprenta evenimentului cultural fiind o prezenţă evidentă şi plăcută. Analiza temeinică a licitaţiei inaugurale a fost publicată în această rubrică iar la scurt timp, în cursul întîlnirii informale cu ziariştii care scriu şi ştiu multe despre artă şi piaţa de artă, Alexandru Ghilduş, iniţiatorul noii case de licitaţie şi a tot ce a urmat de atunci, ne-a anunţat că a citit cu creionul în mînă acel articol. Într-adevăr, activitatea pe piaţa de artă a casei conduse în prezent de Luminiţa Ghilduş a adus acel plus de eveniment şi iniţiativă culturale, chiar mondene, de care are nevoie comerţul cu o marfă specială precum arta.

Planul de sfîrşit de an al Goldart mai cuprinde o licitaţie la mall-city-ul din Băneasa, cu mai multe momente la care participă, în sfîrşit, studenţii de la Arte, o plimbare pe urmele lui Juan Miro şi a picturii, transformată multiplicator în timbru, pe care el a dăruit-o victimelor inundaţiilor din România, de acum vreo 40 de ani, şi o întîlnire-licitaţie de sfîrşit de an, desfăşurată într-un spaţiu personal şi drag familiei Ghilduş. Astfel, piaţa de artă parcă arată altfel.

Apariţia în forţă a casei Artmark a întărit acest concept, inclusiv pe cel care dă o lumină caldă valenţelor economico-financiare ale investiţiei în obiecte de artă. Într-un moment de joi seara pe care noi îl asociem cu lumina tiparului, la palatul Ghica din Bucureşti s-a desfăşurat ceva mai mult decît o licitaţie, chiar mai mult decît două licitaţii, un eveniment complex, cu lumini mondene de prezentare de modă, chiar de două prezentări de modă, cu denumire tematică "Simfonia culorilor". Oferta licitaţiilor de artă a fost excepţională, cu două şedinţe de greutate. Prima a fost un fel de "Cină de taină" a picturii cu 12+1 participanţi din lumea impresionismului şi post-impresionismului aflate în colecţiile particulare. După care a urmat o prezentare de 68 de sculpturi, desene şi chiar obiecte ciudate, din categoria tezaurelor, mai ales primele două categorii, şi al creaţiei con-temporane. Desigur, vom detalia cifrele întîlnirii într-o analiză viitoare.

Între timp, s-a mai petrecut o vînzare Alis, în seara de marţi, a întîlnirii Goldart. Cifra maximă a şedinţei a fost de 36 de mii de lei, obţinută de o pictură de Ressu, cu semănători, care au figurat, ni se spune, într-o variantă iniţială, în monografia publicată de Theodor Enescu în 1984. La două poziţii distanţă s-a petrecut a doua vînzare a topului, "Margine de oraş" de Ştefan Dumitrescu, care a reuşit 35 de mii de lei. Nu cu mult înainte, o intempestivă "Spaniolă" de Iser fusese adjudecată cu 24 de mii de lei. Imediat după ea, o femeie obosită, muncită, gînditoare, în viziunea pictoricească a lui Schweitzer-Cumpăna, a reuşit o cotă de 20 de mii de lei. Cu acelaşi preţ s-a petrecut o vînzare imobiliară, desigur pictură, la licitaţia Alis, peisaj rural cu căsuţe şi căpiţe, de Adam Bălţatu, din zona de final a licitaţiei, acolo unde, în mod tradiţional, se adună ofertele de la care se aşteaptă preţuri mari.

Un pictor mai puţin prezent pe piaţă şi în ştiinţa noastră, Alexandru Moser Padina, a obţinut 14 mii de lei pentru "Omagiu lui Luchian", nici pe departe o imagine omagială ci o glastră cu flori ce ar trebui să ne ducă spre maniera pictorului evocat.

Prezentarea rezultatelor licitaţiei Alis de marţi ar putea continua dar merită deja să subliniem faptul că nivelul general al preţurilor a scăzut mult, că majoritatea ofertelor adjudecate ar fi fost alăturate, în anii anteriori, unor cifre mult mai obeze. De asemenea, deşi am fi fost tentaţi să credem că oferta trage din greu, începând să se repete, asistăm, la toate cele trei case de licitaţii cu activitate semnificativă, la o minunată prezentare de artă plastică de excepţie, adevărată "Simfonie a culorilor". Bani să fie!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb